Vegi burgerji z avokadovo kremo
Sestavine za 4 osebe:
500 gramov sladkega krompirja
240 gramov črnega fižola iz konzerve
½ rdeče paprike
1 čebula
3 žlice olivnega olja
1 žlička kumine
½ žličke kajenskega popra
5 žlic krušnih drobtin
1 avokado
1–2 žlički limetinega soka
1 strok česna
½ šopka peteršilja
2 paradižnika
4 bombetke
2 žlici majoneze
4 listi ledenke
2 pekoča zelena feferona
sol
poper
Priprava:
1. Za polpete olupimo sladki krompir, ga narežemo na koščke, pokapljamo z oljem in stresemo na pekač iz alufolije. Položimo ga na vročo rešetko in pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da se zmehča.
2. Fižol splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Ukašimo ga s koščki krompirja. Papriki odstranimo semena in jo sesekljamo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Oboje popražimo na olivnem olju, začinimo s kumino in kajenskim poprom ter stresemo h kaši iz fižola in krompirja. Dobro premešamo, solimo, popramo, dodamo drobtine po potrebi in pustimo počivati pol ure.
3. Medtem izkoščičimo avokado in meso ukašimo z limetinim sokom. Dodamo olupljen in pretlačen česen, sol in poper, sesekljan peteršilj.
4. Iz fižolovo-krompirjeve mase oblikujemo polpetke in jih na vroči rešetki spečemo.
5. Paradižnik narežemo na rezine. Feferonu odstranimo semena, ga narežemo in dodamo majonezi.
6. Bombetke razpolovimo, popečemo na žaru, spodnji del namažemo z majonezo, obložimo z listi solate, rezinami paradižnika in polpetko. Na vrh odmerimo avokadovo kremo in pokrijemo z drugo polovico bombetke.
Mini zeljni zvitki
Sestavine za 4 osebe:
1 strok česna
150 gramov jogurta
1 žlička limetinega soka
1 glavica zelja
100 gramov kuskusa
1 rdeča paprika
1 rumena paprika
40 gramov nastrganega sira
4 vejice timijana
sol
poper
2 žlici karija v prahu
Priprava:
1. Česen olupimo in pretlačimo. Zmešamo z jogurtom, limetinim sokom in solimo.
2. V velikem loncu zavremo vodo. Solimo. Zeljno glavo za 3–4 minute potopimo v vrelo vodo, da začnejo zunanji listi odstopati. Odstranimo jih in ponavljamo, da dobimo dvajset manjših listov.
3. Kuskus pripravimo po navodilih na embalaži. Paprikama očistimo semena in ju narežemo na koščke. Zmešamo ju s kuhanim kuskusom in sirom, izboljšamo z osmukanim timijanom, soljo, poprom in karijem.
4. Na zeljne liste naložimo nadev, zvijemo v rulade in jih učvrstimo s kuhinjsko vrvico.
5. Zvitke položimo na vročo rešetko in premažemo z oljem, da se rahlo zapečejo. Postrežemo jih z jogurtovo pomako.
Kruh na palčki
Sestavine za 12 nabodal:
100 gramov posušenih, v olju vloženih paradižnikov
200 gramov sira feta
500 gramov moke
250 mililitrov mlačne vode
25 gramov svežega kvasa
1 žlička morske soli
1 žlička origana
½ žličke timijana
Priprava:
1. Paradižnik odcedimo in sesekljamo. Sir feta nadrobimo. V skledo presejemo moko, na sredini naredimo vdolbino in vanjo nadrobimo kvas. Zalijemo z vodo, oprašimo z moko in pokrijemo za 15 minut.
2. Potem zgnetemo testo, dodamo sol in začimbe. Nazadnje dodamo še paradižnik in sir. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 20 minut.
3. Testo nabodemo na palčke in med stalnim obračanjem pečemo na žaru 15 minut.
Pečeni sir s sadjem
Sestavine za 4 osebe:
100 gramov rdečega sadja brez koščic
2 žlički balzamičnega kisa
1 centiliter sladkega rdečega vina (portovec)
125 gramov masla
400 gramov sira feta
300 gramov melone
250 gramov francoske štruce
1 feferon
sol
poper
½ bio limone
1 vejica timijana
Priprava:
1. Grozdje narežemo na koščke, jih stresemo v vrečko, dodamo balzamični kis in vino, dobro pretresemo in pustimo marinirati eno uro.
2. Maslo kremasto stepemo. Limoni naribamo lupino in iztisnemo sok. Oboje dodamo maslu. Solimo, popramo.
3. Feta sir narežemo na večje kose, melono prav tako. Feferonu odstranimo semena in sesekljamo.
4. Koščke sira feta, melone, feferona in osmukan timijan zmešamo ter mešanico razdelimo na štiri kose alufolije. Folijo zapremo in položimo na žar za 8–10 minut.
5. Štruco narežemo na rezine in popečemo na žaru.
6. Pečenemu siru dodamo grozdno mešanico in postrežemo z limoninim maslom in pečenimi rezinami kruha.