Zanimivosti

Okusne in lahke jedi s koriandrom

Sonja Grizila, Zarja
5. 6. 2018, 16.01
Deli članek:

Svež koriander je izjemno zdrav, zato je pametno, če se čim prej navadimo na okus z azijsko noto. Dobimo ga na tržnici ali posejemo. Za štiri.

Profimedia
S koriandrom bo vaš spanec bolj kakovosten, podnevi pa boste bolj produktivni.

Zelenjavna juha

Porabimo lahko prav vso zelenjavo, ki nam je ostala od drugih jedi – sveže zelje, cvetačo, korenček, peteršiljevo korenino, grah, čebulo, por, lahko je tudi samo krompir. Za kakšnih 60 dag naj je bo. Damo jo v liter mrzle vode, dodamo jušno kocko in skuhamo do mehkega. Pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo žlico sladke čilijeve omake, poper in 4 žlice na drobno sesekljanega koriandra. Prevremo in ponudimo.

Krompir v bešamelu

Potrebujemo 4 večje kuhane krompirje, 2 žlici masla, 4 žlice moke, pol litra mleka, srednje velik por, 3 žlice parmezana ali kakšnega drugega trdega sira, šopek koriandra, olje in začimbe.

Krompir olupimo in zrežemo na rezine. V ponvi stopimo maslo, dodamo moko, premešamo le toliko, da se prepoji z maščobo, in prilijemo mleko. Solimo in popramo, dodamo žličko začimbnega posipa in na majhne koščke zrezan por ter kuhamo, dokler ne dobimo enotne, gosto tekoče mase. Če je pregosta, prilijemo malo vode. Primešamo krompir, parmezan in sesekljan koriander ter poravnamo v namaščen pekač. V pečici pečemo, dokler se ne naredi zlato rjava skorjica. Ponudimo s solato.

Špageti po kitajsko

Potrebujemo 2 skodelici na paličice zrezane zelenjave (zelje, korenček, cvetača, paprika, gobe …), rezino prekajene šunke, 30 dag tankih špagetov, 2 žlici sojine omake, šopek koriandra, olje in začimbe.

V globoko ponev damo štiri žlice olja in zelenjavo. Na največjem ognju jo na hitro prepražimo, dodamo malo soli, sojino omako in žličko začimbnega posipa ter nekaj žlic vode, nato pa še na tanke vžigalice zrezano šunko. Kuhamo pet minut, dodamo sesekljan koriander in prevremo. Medtem skuhamo in odcedimo špagete, jih stresemo k zelenjavi ter malo zapečemo.

Fižolova solata z orehi

Potrebujemo 70 dag kuhanega rjavega fižola (lahko je tudi iz konzerve), 20 dag zmletih orehov, šopek koriandra in kis od vloženih kumaric.

Fižol pomešamo z orehi in sesekljanim koriandrom, prelijemo s pol kozarčka vrele vode, premešamo, nato dodamo še nekaj žlic kisa, sol in poper. Solata mora počivati nekaj ur, je pa zelo nasitna in zadostuje za samostojen obrok. Lahko jo tudi zmeljemo in uporabimo za okusen namaz.

Pomladanska solata

Potrebujemo 20 dag berivke, 10 dag rukole, 10 dag mladega radiča, šopek koriandra. Premešamo in začinimo s poljubnim prelivom.

Preberite tudi: Kosilo za prave gurmane: piščančja bedra v sladko-kisli omaki. Kliknite TUKAJ!