Zanimivosti

Ta teden kuhamo z mistrom Slovenije 2015 Matjažem Lesjakom

Lara Paukovič, Zvezde
16. 5. 2018, 13.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da njegovo najljubšo jed lahko pripravite bolje?

Ana Gregorič
Naš najlepši ima rad metal in alternativni rock.

Babičina gibanica

Nekdanji mister Slovenije, simpatični Matjaž Lesjak, ki mu kuhanje ni neznanka, je za najljubšim receptom pobrskal po zakladnici, v kateri se, kot vsi vemo, skrivajo največje dobrote – skrinji babičinih receptov. »Gibanica je njena specialiteta in nanjo je zelo ponosna,« komentira slaščico, ki jo je slednjič izbral. »Kadar je na meniju, se je zelo težko zaustaviti pri samo enem kosu!« se smeje.

Sestavine:
Kvas (ena kocka)
Mleko
Sladkor
Moka
Sol
Sončnično olje
Skuta
Rum
Limonina lupinica
3 jajca
Kisla smetana
Vaniljev sladkor

Priprava:
Najprej vzhajajte kvas: eno kocko (4 g) vzhajajte v 1,5 l toplega mleka z malo sladkorja in ščepcem moke. Nato pripravite testo. Zmešajte vzhajan kvas, 30 dag moke, malo soli, 2 žlici olja in 2 žlici sladkorja. Pustite ga, da vzhaja. Okrogli pekač nato namažite z oljem in vanj dajte vzhajano testo. Dodajte nadev, za katerega ste zmešali 500 g skute, 10 dag sladkorja, malo ruma, limonino lupino, 2 jajci in 1 kislo smetano. Čez nadev prelijte še preliv, ki ga dobite tako, da v kisli smetani razžvrkljate jajce, 2 žlici sladkorja in vaniljevega sladkorja. Postavite v pečico. Pecite 15 minut na 190° C, potem preklopite pečico na gretje »samo zgoraj« in specite do konca.

Preberite tudi: Smuč z zeliščno skorjico na špinačni posteljici. Kliknite TUKAJ!