Babičina gibanica
Nekdanji mister Slovenije, simpatični Matjaž Lesjak, ki mu kuhanje ni neznanka, je za najljubšim receptom pobrskal po zakladnici, v kateri se, kot vsi vemo, skrivajo največje dobrote – skrinji babičinih receptov. »Gibanica je njena specialiteta in nanjo je zelo ponosna,« komentira slaščico, ki jo je slednjič izbral. »Kadar je na meniju, se je zelo težko zaustaviti pri samo enem kosu!« se smeje.
Sestavine:
Kvas (ena kocka)
Mleko
Sladkor
Moka
Sol
Sončnično olje
Skuta
Rum
Limonina lupinica
3 jajca
Kisla smetana
Vaniljev sladkor
Priprava:
Najprej vzhajajte kvas: eno kocko (4 g) vzhajajte v 1,5 l toplega mleka z malo sladkorja in ščepcem moke. Nato pripravite testo. Zmešajte vzhajan kvas, 30 dag moke, malo soli, 2 žlici olja in 2 žlici sladkorja. Pustite ga, da vzhaja. Okrogli pekač nato namažite z oljem in vanj dajte vzhajano testo. Dodajte nadev, za katerega ste zmešali 500 g skute, 10 dag sladkorja, malo ruma, limonino lupino, 2 jajci in 1 kislo smetano. Čez nadev prelijte še preliv, ki ga dobite tako, da v kisli smetani razžvrkljate jajce, 2 žlici sladkorja in vaniljevega sladkorja. Postavite v pečico. Pecite 15 minut na 190° C, potem preklopite pečico na gretje »samo zgoraj« in specite do konca.