Žal ni vedno vidnih znakov, kakor so plesni, slab vonj in podobno, ki nam jasno povedo, da je hrana pokvarjena. Če je le mogoče, vso surovo in kuhano hrano shranimo v hladilnik, pred tem pa jo damo v posode, ki se dajo dobro zapreti.
1 dan
stara juha, ki je ob toplem vremenu ostala na štedilniku, je zdravju že lahko nevarna.
KAM Z VROČIMI JEDMI?
Enolončnice, juhe in podobne jedi, ki jih ne bomo takoj pojedli in se v posodi, v kateri smo jih skuhali, ohlajajo zelo počasi, moramo v poletnih mesecih hitro ohladiti in shraniti v hladilniku. Najboljše je, če pokrito posodo postavimo v korito z mrzlo vodo in vodo sproti dolivamo, dokler se posoda in jed v njej ne ohladita. Kozarce z vloženim sadjem in zelenjavo dolge mesece hranimo v suhi, hladni in temni shrambi.
PA TETRAPAKI?
Tudi vse, kar je pakirano v embalaži iz tetrapaka, pločevinkah, tubah in kozarcih, denimo sokovi in druge pijače, majoneza, gorčica, marmelada, kisle kumarice in podobno, moramo po tem, ko smo originalno embalažo odprli, hraniti v hladilniku.
Vroče jedi, ki jih ne boste pojedli, čim prej ohladite in shranite v hladilnik.
Glede tega, v koliko dneh moramo ta živila porabiti, pa se ravnamo po navodilih, ki so napisana na embalaži. Vsa živila in kuhane jedi shranimo v hladilnik v dobro zaprtih posodah.

Ekipa
Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba
POKRIJMO IN SHRANIMO
Sadje in zelenjavo hranimo v spodnjih predalih, meso pa na spodnji polici, kjer je najhladneje. Ostanke jedi na krožnikih ali v skledah dobro pokrijemo s prozorno plastično folijo. Prav tako pokrijemo skledice s pudingom, ko jih damo hladit v hladilnik. Za shranjevanje so odlične steklene posode s tesno prilegajočimi se pokrovi.
Te so različnih oblik in velikosti. Če takšnih posod nimamo, si pomagamo s steklenimi kozarci za vlaganje, banjicami od sladoleda, lončki od skute in drugo plastično embalažo, ki pa mora biti dobro pomita.
Neprijeten vonj, ki se je razvil v hladilniku, boste hitro pregnali, če boste v odprto posodico nasuli nekaj kave in jo čez noč pustili v hladilniku.
DIVJI KOSTANJ
V kuhinjske omarice in predale položite liste divjega kostanja. Ljudska modrost pravi, da preprečujejo naselitev moljev.
