Karamelizirana krema z jagodami
90 min
Sestavine za 4 osebe:
1 vaniljin strok
100 ml mleka
300 ml sladke smetane
1 žlička pomarančne lupine
4 rumenjaki
50 g sladkorja
3 žlice rjavega sladkorja
300 g jagod
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 140 stopinj. Jagode umijemo in narežemo na koščke. Štiri jagode prihranimo cele, koščke pa razporedimo v modelčke.
2. Vaniljin strok razpolovimo in postrgamo sredico. Mleko zavremo s smetano, sredico in vaniljinim strokom ter pomarančno lupino.
3. Rumenjake s sladkorjem kremasto, a ne penasto, stepemo. Med stepanjem prilivamo vročo mlečno smetano.
4. Zmes precedimo in nalijemo v keramične posodice, na jagode. Posodice postavimo v pekač. Vanj prilijemo toliko vode, da sega do dveh tretjin posodic. Postavimo v pečico za eno uro.
5. Modelčke vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo. Potem jih postavimo v hladilnik za najmanj tri ure.
6. Ohlajeno kremo potresemo z rjavim sladkorjem in postavimo modelčke v pečico (funkcija žar), da sladkor karamelizira.
7. Obložimo s preostalimi polovičkami jagod.
To je različica slovite crème brûlée.