Jagodna panakota z baziliko
25 min
Sestavine za 4 osebe:
1 vaniljin strok
6 lističev želatine
300 g sladke smetane
4 žlice sladkorja
300 ml pinjenca z okusom jagode
300 g jagod
Za jagodno omako z baziliko:
400 g jagod
3 vejice bazilike
3 žlice sladkorja
50 g pistacij
Priprava:
1. Vaniljin strok razpolovimo in postrgamo sredico. Želatino namočimo v hladni vodi.
2. Smetano zavremo s sladkorjem, vaniljino sredico in strokom. Potem lonček odstavimo, odstranimo strok in vanj potopimo ožeto želatino. Prilijemo pinjenec. Počakamo, da se vse skupaj ohladi.
3. Medtem očistimo jagode in jih narežemo na koščke. Ko se smetana zgosti oziroma dobi želeju podobno strukturo, vmešamo koščke jagod. Natočimo v štiri kozarčke in najmanj za štiri ure, najbolje pa čez noč, postavimo v hladilnik.
4. Tik preden panakoto ponudimo, pripravimo omako. Jagode očistimo in skupaj s sladkorjem in baziliko, ki smo jo osmukali z dveh vejic, ukašimo. Vmešamo še preostale lističe bazilike, ki smo jih na drobno sesekljali.
5. Pistacije na grobo sesekljamo in popražimo v ponvi brez maščobe. V kozarčke s panakoto nalijemo omako in potresemo s pistacijami.