Postrv v solni skorji
Sestavine za 2 osebi:
2 postrvi (po 300 g)
1 bio pomaranča
1 bio limona
4 črne olive brez koščic
10 g sesekljanega peteršilja
10 g osmukanega timijana
20 g mešanih začimb
Za solno skorjo:
2 kg grobo mlete morske soli
4 g janeževih semen
2 jajci
100 g vode
Priprava:
1. Za solno skorjo zmešamo morsko sol, janeževa semena, jajci in vodo. Počakamo eno uro, da se sestavine povežejo.
2. Postrvi splaknemo z mrzlo vodo, osušimo. Umijemo pomarančo in limono ter vsak sadež narežemo na šest rezin.
3. Postrvi v notranjosti natremo z začimbami in svežimi zelišči, po dvema rezinama limone in pomaranče, štirimi polovičkami oliv.
4. Pečico segrejemo na 220 stopinj, funkcija žar.
5. Manjši pekač napolnimo s tretjino solne mešanice, nanjo položimo po dve rezini limone in pomaranče, na to postrvi, nanje položimo po dve rezini limone in pomaranče in popolnoma prekrijemo s preostalo soljo.
6. Pekač postavimo v pečico in pečemo 20 minut. Pekač vzamemo iz pečice, počakamo pet minut in šele potem razbijemo solno skorjico in si postrežemo postrvi.