Zanimivosti

Diši po mesu na žaru!

S. M., Zarja
7. 5. 2018, 11.01
Deli članek:

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste se sprehajali in nenadoma zaznali vonj po žaru z vrta nekje v bližini? Vonj, ki je bil mamljiv, poln in celovit, takšen, da si telo in duša zaželita – tako pač pride – kos mesa. Takrat bi najraje pozvonili pri vratih, kjer na vrtu pečejo meso na žaru, in se predstavili kot daljni sorodniki.

Revija Zarja

Zdaj zdaj se bo začela sezona jedi z žara oziroma piknikov. Meso s svežo zelenjavo v prilogi je zelo priljubljeno, pravzaprav nepogrešljivo. Kombinacij je neskončno: od zrezkov do klobas, od zrezkov iz mletega mesa, preimenovanih v burgerje, do nabodalc. Pri vsaki pa lahko pokažemo še nekaj izvirnosti v recepturi.

Mesa na žaru ni težko pripraviti, kljub temu pa je treba upoštevati nekaj zakonitosti in imeti nekaj izkušenj. Predvsem morajo biti vse vrste mesa začinjene in po možnosti marinirane. Tako se kosi mesa zmehčajo in odišavijo ter hitreje spečejo. V marinadi ne smeta manjkati sol in poper, med pomembnimi sestavinami pa so še mešanice začimb in zelišč, pa tudi pivo, vino, oljčno olje, limonin sok, česen, čebula. Lahko si privoščimo še sladko-pekoči poudarek s čilijem in medom ali kiselkast priokus z oljčnim oljem in limoninim sokom.

Meso, pečeno na žaru ali vroči plošči, ne potrebuje drugih prilog, kot je zelenjava ali kruh. Odlično ga dopolnijo omake vseh vrst, od blagih in zeliščnih do pekočih.

Goveji burgerji z zelenjavo

Za 4 osebe:

Priprava: 15 minut

Pečenje: 5 minut

Sestavine: 600 g sočnega mletega mesa mlade govedine, 1 bela čebula, sol, poper, nekaj vejic peteršilja.

Priprava: Izberemo goveja pleča, ki niso prepusta, da bodo burgerji sočni. Meso preložimo v skledo, mu dodamo fino nasekljano belo čebulo in peteršilj ter vse premešamo. Mešanice ne damo v hladilnik, temveč jo pustimo na sobni temperaturi 1 uro v pokriti posodi, da se okusi premešajo. Nato z navlaženimi dlanmi oblikujemo štiri okrogle in ploščate mesne zrezke, ki jih solimo in popramo. Na vroči plošči ali na žaru jih pečemo 5 minut na vsaki strani, lahko tudi minuto manj ali več, odvisno od tega, kako pečeno meso nam je všeč. Med pečenjem jih ne pritiskamo k podlagi, da ne izgubijo soka. Burgerje postrežemo z omakami in zelenjavo, ki jo prav tako spečemo na vroči plošči ali žaru.

Revija Zarja

Marinirana rebrca na žaru

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Pečenje 30 minut

Sestavine: 800 g mesnatih svinjskih rebrc v več kosih; za marinado: 4 stroki česna, 2 vejici rožmarina, 3 žlice medu, sok 1 limone, 3 žlice jabolčnega kisa, 3 žlice sojine omake, 1 žlička mletega čilija, 1 žlička mletega janeža, 100 ml piva, sol, poper.

Priprava: Meso splaknemo in osušimo s kuhinjskim prtičkom. Nasolimo in popramo ga ter pustimo na krožniku. V skledi premešamo vse sestavine za marinado. Vanjo damo kose rebrc in jih premešamo, da se obdajo z marinado z vseh strani. Pokrijemo jih s folijo in damo v hladilnik za več ur, občasno jih premešamo, da vpijejo čim več marinade. Pripravimo žar ali ploščo, ki naj bo srednje vroča. Rebrca pečemo 15 minut na vsaki strani, občasno jih s čopičem premažemo s preostankom marinade. Pazimo, da se med pečenjem ne izsušijo.

Revija Zarja

Piščanec, mariniran v soku agrumov

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 600 g piščančjih prsi, 1 pomaranča, 1 limona ali limeta, oljčno olje, ščepec čilija, 2 stroka česna, vejica rožmarina, žlička gorčice, sol, poper.

Priprava: Piščančje fileje splaknemo z vodo in osušimo s prtičem. Damo jih v skledo, pokapljamo s sokom pomaranče in limone ter dodamo še vse druge sestavine: fino nasekljan česen, rožmarin, čili, oljčno olje, gorčico, sol in poper. Dobro premešamo, da se meso obda z marinado z vseh strani. Pustimo ga 30 minut na sobni temperaturi, nato kose na srednje močnem žaru ali na vroči plošči pečemo 10 minut na vsaki strani. Ko ga postrežemo, ga narežemo na kose ter še dodatno pokapljamo z limoninim sokom in oljčnim oljem.

Revija Zarja

Nabodalca z mesnimi kroglicami

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 600 g mešanega mletega mesa, 2 stroka česna, košček ingverja, 1 čebula, žlička rdeče mlete paprike, sol, poper, mešanica sredozemskih začimb, žlica oljčnega olja.

Priprava: Čebulo in česen na fino nasekljamo, ingver nastrgamo, vse damo v skledo ter dodamo meso in vse preostale sestavine za mesne kroglice. Začinimo, premešamo in pustimo 1 uro, da se okusi prepojijo. Iz mesa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nanizamo na lesene palčke. Na vroči plošči za žar jih z vseh strani spečemo, da dobijo lepo rjavo barvo in ostanejo sočne.

Revija Zarja

Pekoče piščančje perutničke

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Pečenje: 15 minut

Sestavine: 800 g piščančjih perutničk, 3 stroki česna, šopek timijana, žlička mletih sredozemskih zelišč, sol poper, 1 žlička sladke rdeče paprike, 1 žlička pekočega čilija, 1 žlička gorčice, 1 žlica oljčnega olja, sol, poper.

Priprava: Perutničke splaknemo z vodo in osušimo. Česen nasekljamo in v terilniku spremenimo v gladko kremo, ki ji med mešanjem dodamo olje in vse preostale sestavine. Meso damo v skledo, dodamo marinado in premešamo, pustimo nekaj ur, da se okusi premešajo, nato perutničke na žaru ali vroči plošči spečemo, da dobijo zlato rumeno barvo. Preden jih postrežemo s svežim kruhom in zelenjavo, jih potresemo s svežim timijanom.

Shutterstock

Svinjski vrat na žaru

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut plus en dan za mariniranje

Pečenje: 15 minut

Sestavine: 600 g zrezkov iz svinjskega vratu, 1 žlica rdeče paprike, 3 stroki česna, mešanica suhih zelišč za žar, sol, poper.

Priprava: Meso splaknemo z vodo in osušimo s prtičkom ter damo v skledo. Potresemo ga s papriko, nasekljanim česnom in suhimi zelišči, solimo in popramo ter pokapljamo z oljem. Dobro premešamo in pustimo čez noč v hladilniku. Nekaj ur pred pečenjem ga vzamemo iz hladilnika, da se segreje na sobno temperaturo, nato ga na žaru opečemo z obeh strani. Med pečenjem ga s čopičem mažemo z marinado, ki je ostala v skledi.

Preberite tudi: Ta teden kuhamo s chefom Iztokom Ilšnikom. Kliknite TUKAJ!