Zanimivosti

Čebula ni samo za praženje

M. M., Zeleni Raj
16. 3. 2018, 11.00
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 10.55
Deli članek:

Lük in žbul sta tipično slovenska še po eni skupni lastnosti: po skromnosti.

Zeleni Raj
Čebulna marmelada iz ptujskega lüka

Čebulna marmelada iz ptujskega lüka

Potrebujemo:

1 kg ptujskega lüka (ali druge rdeče čebule), 3 žlice oljčnega olja, ščepec soli in raznobarvnega mletega popra, 6-8 žlic želirnega sladkorja, 2 dl rdečega vina (refošk, merlot, teran, metliška črnina, modra kavčina, barbera ...), 3 žlice jabolčnega kisa (lahko tudi vinskega ali balzamičnega kisa).

Pripravimo:

čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju, po okusu solimo in popramo. Nato prilijemo vino in kis, premešamo in segrevamo, da tekočina zavre. Znižamo plamen in dodamo želirni sladkor, dobro premešamo in kuhamo, dokler ne želira. Če uporabimo navadni sladkor, moramo kuhati še kake pol ure ali kakšno minuto, dve več. Ko želira, marmelado ohladimo in damo v široke kozarce. Hranimo jo v hladnem in temnem prostoru. Čebulno marmelado ponudimo kot prilogo k pečenemu mesu ali k suhim mesninam.

Preberite tudi: Iz ostankov: zvitki s piščancem in paradižnikovo salso. KlikniteTUKAJ!

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu