Zanimivosti

Čebula ni samo za praženje

M. M., Zeleni Raj
16. 3. 2018, 11.00
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 10.55
Deli članek:

Lük in žbul sta tipično slovenska še po eni skupni lastnosti: po skromnosti.

Zeleni Raj
Čebulna marmelada iz ptujskega lüka

Čebulna marmelada iz ptujskega lüka

Potrebujemo:

1 kg ptujskega lüka (ali druge rdeče čebule), 3 žlice oljčnega olja, ščepec soli in raznobarvnega mletega popra, 6-8 žlic želirnega sladkorja, 2 dl rdečega vina (refošk, merlot, teran, metliška črnina, modra kavčina, barbera ...), 3 žlice jabolčnega kisa (lahko tudi vinskega ali balzamičnega kisa).

Pripravimo:

čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju, po okusu solimo in popramo. Nato prilijemo vino in kis, premešamo in segrevamo, da tekočina zavre. Znižamo plamen in dodamo želirni sladkor, dobro premešamo in kuhamo, dokler ne želira. Če uporabimo navadni sladkor, moramo kuhati še kake pol ure ali kakšno minuto, dve več. Ko želira, marmelado ohladimo in damo v široke kozarce. Hranimo jo v hladnem in temnem prostoru. Čebulno marmelado ponudimo kot prilogo k pečenemu mesu ali k suhim mesninam.

Preberite tudi: Iz ostankov: zvitki s piščancem in paradižnikovo salso. KlikniteTUKAJ!