Rulada z rdečim zeljem
Za 4 osebe potrebujemo:
8 velikih listov rdečega zelja
sol
1 rezino suhega kruha
1 čebulo
500 g mešanega mletega mesa
1 jajce
poper
4 vejice timijana
2 jedilni žlici brusnic ali rozin
1 rdečo čebulo
500 ml mesne juhe
Poleg tega še
nitko za vezanje rulade
olje za praženje
Priprava:
Liste rdečega zelja na hitro blanširamo v slani vodi, poberemo iz lonca in osušimo. Suh kruh dobro namočimo v vodi. Čebulo narežemo na drobne koščke. Mleto meso zmešamo z jajcem, narezano čebulo, soljo, poprom in namočenim kruhom. Timijan operemo, osušimo in potrgamo listke ter vgnetemo v zmes skupaj z brusnicami oz. rozinami. Vzamemo dva lista rdečega zelja, da se na enem koncu prekrivata, nanju naložimo pripravljeno maso in tesno zvijemo v zvitek. Prevežemo z nitko.
Rdečo čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo rulade z vseh strani. Čebulne rezine na olju podušimo, da posteklenijo, zalijemo z mesno juho in vse skupaj dušimo 45 minut. Rulade vzamemo iz posode, začinimo s soljo in poprom po okusu. Če je omaka preredka, jo lahko dodatno zgostimo z jedilnim škrobom.