Zanimivosti

Naj že zadiši po praznični peki

Z. F., Svet24
5. 12. 2017, 11.01
Posodobljeno: 5. 12. 2017, 12.20
Deli članek:

Prihaja prvi dobri mož. Zvečer se bodo še posebej iskrile otroške oči. Obiskal nas bo namreč Miklavž v spremstvu angelčkov in parkljev.

Arhiv
pečeni parklji

Po starem običaju najprej parklji nekajkrat zarožljajo z verigami in močno potrkajo na vhodna vrata, nato se oglasi Miklavž in družina zborček spusti naprej. Otroci mirno pričakajo Miklavža, ki jih sprašuje, ali so bili pridni, ali so ubogali ... »Ceremonija« se zaključi z molitvijo, Miklavž pa otrokom preda darila. V tem času ne sme manjkati niti bogato obložena miza. Zato je čas, da zavihate rokave.

ARHIV
kvašeno testo

Testni parkelj 

Babice parklje še vedno simbolno rade spečejo vnukom. Preizkusite se v peki tudi vi. Potrebujemo: 600 g pšenične bele moke, 90 g masla, 80 g sladkorja, 40 g kvasa, 3 dcl mleka, 4 rumenjake, 2 žlici ruma, ščepec soli, nastrgano lupino polovice limone; za premaz: 1 jajce; za okraševanje: rozine in rdeč jeziček iz papirja. Priprava: v skledo presejemo moko ter na sredini naredimo jamico, v katero damo maslo, sladkor, kvas, mleko in rum. Sestavine v jamici rahlo premešamo ter pustimo 15 minut, da kvas vzhaja. Zgnetemo testo, pri tem pa pazimo, da je mehko in prožno. Dobro pregneteno testo pustimo počivati dobre tri četrt ure. Ko vzhaja dovolj, se lotimo oblikovanja parkljev. Pustimo domišljiji prosto pot in bodimo ustvarjalni. Okrasimo jih lahko z rozinami ali čokoladnimi mrvicami – tako jim naredimo oči, gumbe in parklje. Oblikovanega parklja premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Parklje pečemo od 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.  

ARHIV
vroča čokolada

Miklavževa vroča čokolada 

Za štiri skodelice potrebujemo: 150 g čokolade, 2 žlici jedilnega škroba, ščepec cimeta, 8 dl mleka. Priprava: 100 g čokolade naribamo ter pomešamo s škrobom in nekaj žlicami mleka. Preostanek mleka zavremo, dodamo ščepec cimeta in v vrelo mleko zlijemo mešanico. Premešamo in prelijemo v skodelice.

Iz testa oblikujemo kroglo, jo sploščimo in razpolovimo. Eno polovico še enkrat razpolovimo in oblikujemo krili. Iz preostale polovice oblikujemo telo, ki ga na tretjini preščipnemo, da nastane glava. Krili položimo na delovno površino tako, da se v vogalu stikata, nato pa na sredino položimo angelovo telo. Pritisnemo, da se testo sprime.

Ideja: Parklje in angelčke bomo najlažje in najlepše okrasili z naravnimi okraski. Uporabimo rozine, čokolado in mandlje. 

Estrada

PR_nedaUkraden
Aktualove zvezde

Neda Ukraden pri vas doma

vid-valic, veseljak, janja-ulaga, nejc-drobnic, jutranja-budnica
Jutranja budnica na Veseljaku

Vid Valič: 'Ženska in moška pamet sta kot jin in jang'

Vojko Korošec isff , Franko Ascani predsednik Ficts  , Andrej Vodušek Radio1
Izjemen uspeh

Film Dežela junakov prejel medaljo in častno omembo na filmskem festivalu v Milanu

Anne Hathaway
Ameriški igralki

V novem Nolanovem filmu naj bi zaigrali tudi Anne Hathaway in Zendaya

blaž-geč-zvita-feltna-1
Publika jim daje energijo

Video: Za fante iz skupine Zvita feltna je vse leto Martinovo

best-fm-stozice
2. rojstni dan BEST FM

10 tisoč obiskovalcev v Stožicah uživalo v balkanskih ritmih

Zanimivosti

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki

rep46-2024_naslovka
Zanimivosti

Vrtljiva vrata Anžeta Logarja: Nazaj v naročje k Janezu Janši

spanje
Različne zahteve glede na starost

Koliko spanca potrebujete glede na vašo starost?

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog