PRIHAJA PRVI DOBRI MOŽ

Naj že zadiši po praznični peki

Zoran Franc
4. 12. 2017, 21.30
Deli članek:

Po starem običaju najprej parklji nekajkrat zarožljajo z verigami in močno potrkajo na vhodna vrata, nato se oglasi Miklavž in družina zborček spusti naprej.

Arhiv
Parklji bodo odlični ob kozarcu toplega mleka.

Otroci mirno pričakajo Miklavža, ki jih sprašuje, ali so bili pridni, ali so ubogali ... »Ceremonija« se zaključi z molitvijo, Miklavž pa otrokom preda darila. V tem času ne sme manjkati niti bogato obložena miza. Zato je čas, da zavihate rokave.

Iz istega testa, kot smo naredili parklje, naredimo angelčke. Iz testa oblikujemo kroglo, jo sploščimo in razpolovimo. Eno polovico še enkrat razpolovimo in oblikujemo krili. Iz preostale polovice oblikujemo telo, ki ga na tretjini preščipnemo, da nastane glava. Krili položimo na delovno površino tako, da se v vogalu stikata, nato pa na sredino položimo angelovo telo. Pritisnemo, da se testo sprime.

TESTENI PARKELJ

Babice parklje še vedno simbolno rade spečejo vnukom. Preizkusite se v peki tudi vi. Potrebujemo: 600 g pšenične bele moke, 90 g masla, 80 g sladkorja, 40 g kvasa, 3 dcl mleka, 4 rumenjake, 2 žlici ruma, ščepec soli, nastrgano lupino polovice limone; za premaz: 1 jajce; za okraševanje: rozine in rdeč jeziček iz papirja. Priprava: v skledo presejemo moko ter na sredini naredimo jamico, v katero damo maslo, sladkor, kvas, mleko in rum. Sestavine v jamici rahlo premešamo ter pustimo 15 minut, da kvas vzhaja. Zgnetemo testo, pri tem pa pazimo, da je mehko in prožno. Dobro pregneteno testo pustimo počivati dobre tri četrt ure. Ko vzhaja dovolj, se lotimo oblikovanja parkljev. Pustimo domišljiji prosto pot in bodimo ustvarjalni. Okrasimo jih lahko z rozinami ali čokoladnimi mrvicami – tako jim naredimo oči, gumbe in parklje. Oblikovanega parklja premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Parklje pečemo od 10 do 15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.  

MIKLAVŽEVA VROČA ČOKOLADA

Za štiri skodelice potrebujemo: 150 g čokolade, 2 žlici jedilnega škroba, ščepec cimeta, 8 dl mleka. Priprava: 100 g čokolade naribamo ter pomešamo s škrobom in nekaj žlicami mleka. Preostanek mleka zavremo, dodamo ščepec cimeta in v vrelo mleko zlijemo mešanico. Premešamo in prelijemo v skodelice.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste