Zanimivosti

Specite medenjake in se sladkajte ves december!

Zoran Franc, Svet24
5. 12. 2017, 16.01
Deli članek:

Tradicionalno drobno pecivo, ki ga postrežemo decembra.

Arhiv
medenjaki

Za izdelavo slastnih medenjakov potrebujemo 120 g medu, 200 g sladkorja, 4 žlice mleka, 100 g masla, vrečko vaniljevega sladkorja, noževo konica cimeta, 400 g moke, 100 g škroba, 20 g kakava v prahu, 1 vrečko pecilnega praška, 70 g mletih mandljev.

V kozici zmešamo toplo mleko, med, sladkor in maslo, da se sestavine dobro spojijo, ter postavimo na hladno. Ohlajeni masi dodamo vaniljev sladkor in cimet. Moko zmešamo s škrobom, kakavom in pecilnim praškom. Primešamo mlete mandlje, dodamo zmes z medom in maslom ter na pomokani površini zgnetemo gladko testo. Testo pokrijemo in pustimo počivati dobro uro. Na pomokani delovni površini testo razvaljamo na debelino prsta. Z različnimi modelčki izrežemo piškote in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo 20 minut. Ohlajene medenjake lahko okrasimo s premazom iz beljaka, čokolade …  

profimedia
medenjak

Barvajte

Medenjake lahko poljubno okrasite tudi s pisanimi barvami in pastami, ki jih boste našli v slaščičarskih trgovinah in vseh bolje založenih trgovinah. Ne pozabite tudi na marcipan.