Zanimivosti

Za sladokusce: Eklerji s pisanimi prelivi in nadevi

S. M.
28. 11. 2017, 16.01
Deli članek:

Ime teh čudovitih sladkih grižljajev izvira iz francoščine in pomeni strelo. Pa ne tisto grozečo in donečo, temveč v prenesenem pomenu: kadar sladki ekler vzameš v roke, traja le toliko časa kot strela. In ga že ni več!

Pixabay

Povsod po svetu se je pojavila prava moda eklerjev. Pisane, prelite s kremo in nadevane podolgovate sladke palčke je mogoče občudovati v vitrinah slaščičarn od Pariza do Tokia. Ko so pečene, je na vrsti domišljija ustvarjalcev in paleta okusov. Nekoč so jih predvsem potopili v raztopljeno čokolado, prerezali in vanje nabrizgali smetano ali slaščičarsko kremo. Danes so pravi izziv za ustvarjalce. Pridružite se jim s svojo različico.

Sestavine (za od 10 do 12 eklerjev): 130 g moke, 100 g masla, 200 ml vode, 1 žlica sladkorja, 4 jajca, ščepec soli.

Priprava:

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

1. V posodo damo maslo, sladkor in sol. Prilijemo vodo in na zmernem ognju zavremo. Posodo umaknemo s štedilnika in dodamo moko, ki jo umešamo s kuhalnico ter pazimo, da ne nastanejo grudice. Posodo spet postavimo na štedilnik in močno mešamo še toliko časa, da se testo ne lepi več na stene posode ter se sprime v kepo.

2. Testo damo v skledo in ga še naprej mešamo, da se ob tem ohlaja. Postopno dodajamo jajca in mešamo toliko časa, da nastane gladko kremasto testo.

Preložimo ga v slaščičarsko vrečko z večjim nazobčanim nastavkom in nabrizgamo na pekač, obložen s papirjem za peko, v dolžini 10 cm. Eklerje pečemo 20 minut pri temperaturi 175 stopinj.

3. Okrasitev: uporabimo sladkor, ki ga v ponvici raztopimo v karamelo, raztopljeno čokolado ali sladkorno kremo, ki jo naredimo iz mešanice sladkorja v prahu, žličke beljaka in nekaj kapljic limoninega soka. Vse dobro premešamo, nato dodamo še katero od naravnih barvil. S kremo premažemo eklerje. Za posip uporabimo sadne dodatke, kot so koščki kokosa, suho sadje ali oreščki.

Zanimivosti

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok

ogljikovi hidrati
Prehrana po urah

Ogljikove hidrate uživajte samo do pol treh popoldne

tek na smuceh
Tek na smučeh

Priljubljena zimska aktivnost, ki požene kri po žilah