Zanimivosti

Za sladokusce: Eklerji s pisanimi prelivi in nadevi

S. M.
28. 11. 2017, 16.01
Deli članek:

Ime teh čudovitih sladkih grižljajev izvira iz francoščine in pomeni strelo. Pa ne tisto grozečo in donečo, temveč v prenesenem pomenu: kadar sladki ekler vzameš v roke, traja le toliko časa kot strela. In ga že ni več!

Pixabay

Povsod po svetu se je pojavila prava moda eklerjev. Pisane, prelite s kremo in nadevane podolgovate sladke palčke je mogoče občudovati v vitrinah slaščičarn od Pariza do Tokia. Ko so pečene, je na vrsti domišljija ustvarjalcev in paleta okusov. Nekoč so jih predvsem potopili v raztopljeno čokolado, prerezali in vanje nabrizgali smetano ali slaščičarsko kremo. Danes so pravi izziv za ustvarjalce. Pridružite se jim s svojo različico.

Sestavine (za od 10 do 12 eklerjev): 130 g moke, 100 g masla, 200 ml vode, 1 žlica sladkorja, 4 jajca, ščepec soli.

Priprava:

1. V posodo damo maslo, sladkor in sol. Prilijemo vodo in na zmernem ognju zavremo. Posodo umaknemo s štedilnika in dodamo moko, ki jo umešamo s kuhalnico ter pazimo, da ne nastanejo grudice. Posodo spet postavimo na štedilnik in močno mešamo še toliko časa, da se testo ne lepi več na stene posode ter se sprime v kepo.

2. Testo damo v skledo in ga še naprej mešamo, da se ob tem ohlaja. Postopno dodajamo jajca in mešamo toliko časa, da nastane gladko kremasto testo.

Preložimo ga v slaščičarsko vrečko z večjim nazobčanim nastavkom in nabrizgamo na pekač, obložen s papirjem za peko, v dolžini 10 cm. Eklerje pečemo 20 minut pri temperaturi 175 stopinj.

3. Okrasitev: uporabimo sladkor, ki ga v ponvici raztopimo v karamelo, raztopljeno čokolado ali sladkorno kremo, ki jo naredimo iz mešanice sladkorja v prahu, žličke beljaka in nekaj kapljic limoninega soka. Vse dobro premešamo, nato dodamo še katero od naravnih barvil. S kremo premažemo eklerje. Za posip uporabimo sadne dodatke, kot so koščki kokosa, suho sadje ali oreščki.