Rižote, omake in druge jedi so okusnejše, če jih zalivamo z jušno osnovo. Da ne bomo vedno segali po kocki, si juho na zalogo lahko skuhamo sami in shranimo v steklenih kozarcih ali v zamrzovalniku. Če imamo pri roki kosti divjačine, jo pripravimo po naslednjem receptu.
Za 1,6 l jušne osnove potrebujemo:
1,2 kg kosti (divjačinskih)
3 čebule
250 g gomoljne zelene
1 korenček
2 žlici olja
1 žlica paradižnikove mezge
200 ml rdečega vina
2 lovorova lista
1 žlička pimenta
timijan
10 g posušenih gob
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Kosti položimo v pekač in jih v pečici 20 minut pražimo. Vmes večkrat obrnemo. Zalijemo z 200 ml vode in pražimo še 5 minut.
2. Medtem očistimo zelenjavo, ostrgamo in olupimo ter jo narežemo na kocke. Popražimo jih na vročem olju in dodamo mezgo.
3. Kosti preložimo z omako v posodo in zalijemo z vinom. Na štedilniku kuhljamo 2 minuti. Zalijemo z 2,5 l vode in kuhamo eno uro. Peno, ki se naredi na vrhu, poberemo s penovko in zavržemo.
4. Dodamo lovor, piment, timijan, gobe in kuhamo še eno uro. Precedimo skozi bombažno gazo ali gosto cedilo.