Zanimivosti

Za zahvalni in vsak drug dan: Štirikrat puran

M. O.Ž.
10. 11. 2017, 08.01
Deli članek:

Je tudi vam zadišal puran?

Revija Maja

V ZDA vsako leto novembra praznujejo zahvalni dan, ko se s tradicionalno pojedino zahvalijo za bogato letino. Na mizo takrat postavijo pečenega polnjenega purana, krompirjev pire, omako iz brusnic in za sladico jabolčno pito. Če je tudi vam zadišal puran, jih lahko posnemate in v pečico postavite celega purana. To perutnino pa seveda lahko pripravite tudi na povsem vsakdanji način in jo ponudite kot omako z makaroni ali pa spečete zgolj krače v marinadi ali bogati omaki.

Krače v sočni marinadi
Sestavine za 4 do 6 oseb:
1,5 kg puranjih krač
1 žlica olivnega olja
sol, poper

Za omako:
120 ml jabolčnega kisa
120 ml vode
¼ žličke mletih klinčkov
½ žličke črnega popra
½ žličke čilija
¼ skodelice nastrganega ingverja
1 žlica olivnega olja
2 veliki čebuli
2 stroka česna
1 velika konzerva pelatov
100 g rjavega sladkorja
1 žlička morske soli
3 žlice limetinega soka

Priprava:
1. Pečico segrejemo na 150 stopinj. Krače začinimo z oljem, soljo, poprom in jih pečemo v pečici od 45 do 60 minut.
2. Medtem pripravimo omako. Čebulo in česen olupimo ter oboje sesekljamo. V lonec zlijemo kis, vodo, dodamo klinčke, ingver, poper, čili in kuhljamo toliko časa, da polovica tekočine povre. Precedimo.
3. Česen in čebulo pražimo na olivnem olju. Ko porjavita, dodamo pelate in kuhljamo še nekaj minut.
4. Dodamo kisov pripravek, sladkor, sol in limetin sok in kuhljamo 10 minut.
5. Ukašimo in po potrebi dodamo vodo.
6. Pečene krače namočimo v celoti v omako in jih potem pečemo še 10 minut. Občasno jih obrnemo in dodajamo omako.

Revija Maja

Bedra v bogati omaki
Sestavine za 4 do 6 oseb:
1,5 g puranjih beder
sol, poper
8 strokov česna
45 ml olivnega olja
2 veliki čebuli
4 stebla zelene
2 velika korenčka
½ zelene paprike
½ janeževega gomolja
1 velika konzerva pelatov
500 ml piščančje juhe
60 ml rdečega vinskega kisa
1 žlica grobozrnate gorčice
250 g črnih oliv
½ limone
1 žlica origana
1 žlička čilija
2 vejici rožmarina
4 vejice timijana
2 lovorova lista
peteršilj

Priprava:
1. Čebulo in česen olupimo. Česen sesekljamo. Čebulo, zeleno, ostrgano korenje, zeleno papriko in janež pa narežemo na kose.
2. Krače solimo, popramo in jih začinimo s četrtino česna.
3. Krače 20 minut pečemo na olju v ponvi. Potem meso vzamemo iz ponve, vanjo pa stresemo vso zelenjavo in preostali česen. Dušimo 10 minut.
4. Dodamo pelate, juho, pokuhamo, dodamo še vse preostale sestavine, potem pa vrnemo v lonec krače, ki morajo biti z omako v celoti pokrite.
5. Posodo tesno pokrijemo z alufolijo in pokrijemo s pokrovom. Za dve uri postavimo lonec v pečico, ogreto na 175 stopinj. Potem odstranimo pokrov in folijo ter kuhamo še pol ure.

Nasvet: 
Sočne krače postrežemo s poletno, testeninami ali kuskusom.

Zapečeni makaroni s puranjo omako
Sestavine za 4 do 6 oseb:
180 g kratkih makaronov
500 ml paradižnikove omake
1 velika čebula
2 žlička origana
2 stroka česna
750 g puranjih prsi
3 žlice olivnega olja
500 g rikote
60 g nastrganega parmezana
125 g mocarele

Priprava:
1. Makarone skuhamo v slani vodi po navodilih na embalaži.
2. Puranje prsi narežemo na kocke, jih začinimo s soljo in poprom in popražimo na olju.
3. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V loncu zmešamo paradižnikovo omako, čebulo, origano in česen. Vmešamo odcejene testenine in koščke mesa.
4. V nepregorno posodo naložimo na dno plast testenin, sledi mešanica rikote (3 žlice prihranimo) in parmezana, potem pa še ena plast testenin. Potresemo z mocarelo in prihranjeno rikoto.
5. Za 20 minut postavimo lonec v pečico, ogreto na 180 stopinj.

Revija Maja

Pečen puran
Sestavine:
5 kg težak puran
4 žlice olja
morska sol, črni poper

Za nadev:
75 g masla
2 žlici olja
8 šalotk
3 stroki česna
250 g suhih fig
2 majhni jabolki
250 g svežih kruhovih drobtin
750 g pečenic
3 žlice sesekljanega peteršilja
1 jajce
morska sol, črni poper

Priprava:
1. Pečico segrejemo na 230 stopinj.
2. Znotraj in zunaj purana dobro splaknemo z mrzlo vodo. Osušimo.
3. Purana položimo na pekač, ga premažemo z oljem, solimo in popramo. Pokrijemo ga s folijo.
4. Najprej purana pečemo pol ure, potem znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo pol ure na kilogram teže, kar pri petkilogramskem puranu znaša poltretjo uro. Zalivamo vsako uro.
5. Za nadev olupimo šalotke in česen ter vse sesekljamo. Tudi fige na drobno zrežemo, pečenice pa olupimo, meso nadrobimo in olupek zavržemo.
6. V ponvi segrejemo maslo in olje, popražimo šalotko in česen, solimo, popramo. Odstavimo z ognja.
7. Jabolki olupimo in sesekljamo. Zmešamo jabolčne koščke, koščke fig, drobtine, meso in peteršilj s šalotko, solimo in popramo. Nazadnje dodamo razžvrkljano jajce. Nadev naj bo precej čvrst. Iz njega oblikujemo kroglice v velikosti žogic za golf.
8. Kroglice položimo na pomaščen pekač in jih pečemo 20 minut.
9. Ko manjka še 35 minut, da bo puran pečen, odstranimo folijo, odlijemo maščobo in ga pečemo do konca.
10. Purana prestavimo na krožnik, ga pokrijemo s folijo in pustimo počivati od 20 do 30 minut.
11. Postrežemo ga z mesnimi kroglicami in omako.

Nasvet:
Z mesnim nadevom lahko polnimo tudi cele čebule. Čebule olupimo in jih od 8 do 10 minut sotiramo v vreli slani vodi. Potem jih položimo v mrzlo vodo, da se ohladijo, in odcedimo. Odrežemo vrhnji del in izdolbemo vsebino, da dobimo prostor za mesni nadev. Pokrijemo z odrezanim vrhnjim delom, premažemo čebule z oljem in pečemo pol ure skupaj s puranom.