Po hujšem telesnem naporu je dobro imeti pri roki energijsko »bombo«, ki ti hitro povrne moč in te nasiti. Ploščice, rezine ali kroglice s suhim sadjem in oreščki so takrat najboljša izbira. Posebej če jih pripravimo sami in tako natančno vemo, da niso polne sladkorja in nezdravih dodatkov.
Težja različica, pripravljena v pečici
MANJ OH, VEGI
Porcija vsebuje
524 kcal
9,2 g B
33 g M
45,4 g OH
Energijske ploščice s kosmiči in medom
Sestavine za 4 osebe:
25 g masla
1 beljak
50 g medu
25 g rjavega sladkorja
50 ml sončničnega olja
50 g orehovih jedrc
20 g čokoladnih koščkov
15 g sezamovih semen
175 g mešanih kosmičev
½ žličke mletega cimeta
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Beljak zmešamo z medom in sladkorjem in rahlo stepamo. Dodamo maslo, olje, sesekljane orehe, koščke čokolade in sezam. Nazadnje vmešamo kosmiče in cimet.
2. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj stresemo maso za ploščice. Pokrijemo jo z drugim listom papirja za peko in z rokami ali valjarjem maso dobro pritisnemo ob dno pekača.
3. Pečemo 15 minut. Pekač vzamemo iz pečice, malce počakamo in potem previdno narežemo na ploščice.
Lažja različica, brez peke
BREZ LAKTOZE, MANJ OH, VEGI, ZA VEGANE
Porcija vsebuje
280 kcal
6 g B
20,3 g M
18 g OH
Energijske ploščice z oreščki in čokolado
Sestavine za 8 do 10 ploščic:
50 g suhih datljev brez koščic
50 g suhih fig
150 g temne čokolade za vegane
50 g kosmičev
200 g mešanih oreščkov
40 g sezama
Priprava:
1. Datlje in fige na drobno zrežemo in jih v mešalniku ukašimo. Čokolado stopimo nad parno kopeljo.
2. Pire iz suhega sadja, čokolado, kosmiče in oreščke zmešamo. Pravokoten pekač obložimo s prozorno folijo in maso zvrnemo v pekač. Pokrijemo s folijo in potlačimo. Postavimo v hladilnik za tri ure.
3. Maso vzamemo iz pekača in jo narežemo na ploščice. Sezam popražimo brez maščobe in počakamo, da se malce ohladi. Potem ploščice na dveh stranicah povaljamo v sezamu. Spet postavimo v hladilnik.
BREZ LAKTOZE, MANJ OH, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
150 kcal
2 g B
9 g M
5 g OH
Hrustljavčki
Sestavine za 12 kosov:
100 g suhih sliv
60 g orehovih jedrc
30 g amarantovih napihnjencev
50 g ovsenih kosmičev
1 žlica pšeničnih kalčkov
1 ščepec soli
1 noževa konica cimeta
60 ml javorjevega sirupa
60 ml repičnega olja
2 žlici medu
Priprava:
1. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi skodelicami za mafine. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Slive narežemo na koščke, orehova jedra sesekljamo.
2. Vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo. Mešanico razporedimo v pekač za mafine. S hrbtno stranjo žlice maso potlačimo in vrh poravnamo.
3. Pečemo od 25 do 30 minut. Pekač vzamemo iz pečice in počakamo, da se keksi ohladijo. Šele potem jih vzamemo iz papirnatih skodelic.
Nekaj novega
BREZ GLUTENA, BREZ LAKTOZE, VEGI, ZA VEGANE, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
71 kcal
4 g B
45 g M
20 g OH
Krompirjeve kroglice
Sestavine za 20 kroglic:
400 g krompirja
1 žlička soli
70 g datljev
1 šalotka
75g kokosove maščobe
sol
poper
začimbna mešanica Ras el Hanout (klinčki, cimet, čili, ingver, kurkuma, koriander, muškatni orešček, kumina)
50 g sezama
Priprava:
1. Cel krompir skuhamo v slani vodi. Gomolje olupimo in z vilicami pretlačimo.
2. Datljem odstranimo koščico in meso zrežemo na koščke. Šalotko olupimo in sesekljamo. Popražimo jo na kokosovi maščobi.
3. Dodamo pretlačen krompir, datlje, solimo, popramo, začinimo. Dobro pregnetemo.
4. Maso za dve uri postavimo v hladilnik. Medtem popražimo sezam brez maščobe.
5. Iz mase oblikujemo 20 kroglic s premerom 3 do 4 cm. Vsako povaljamo v sezamu.
BREZ GLUTENA, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
95 kcal
1 g B
5 g M
11 g OH
Ovsene ploščice
Sestavine za 14 kosov:
200 g ovsenih kosmičev s suhim sadjem (brez sladkorja)
60 g masla
2 žlici medu
Priprava:
1. Kosmiče v ponvi rahlo popražimo. Dodamo maslo in med in dobro premešamo.
2. Na pekač, obložen s papirjem za peko, stresemo maso in z okroglimi obročki za prtiče (premer 6 cm) oblikujemo okrogle ploščice.
3. Pekač za 10 minut postavimo v hladilnik. Postrežemo.
Ideja
Ploščice jemo namesto kruha za zajtrk in nanje namažemo med ali domačo marmelado.
BREZ GLUTENA, BREZ LAKTOZE, VEGI, ZA VEGANE, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
150 kcal
3,8 g B
6,4 g M
19,2 g OH
Sadne kroglice
Sestavine za 12 kroglic:
75-100 g drobno mletih ovsenih kosmičev
1 ščepec soli
50 g mletega maka
200 g suhih sliv
50 g orehovih jedrc
75-100 g suhih brusnic
1 bio limona (lupina in 3 žlice soka)
Priprava:
1. 75 g kosmičev, sol in mak stresemo v skodelico, prelijemo s 125 ml vroče vode in 10 minut pustimo namakati.
2. Slive na drobo sesekljamo, prav tako orehe. Skupaj z brusnicami, limonino lupino in limoninim sokom dodamo kosmičem.
3. Dobro pregnetemo in po potrebi dodamo še preostale kosmiče, da dobimo čvrsto maso. Oblikujemo 12 kroglic.
Ideja:
Kroglice povaljamo v 30 do 50 g mletega maka ali mletih lešnikov ali nastrgane temne čokolade.
Kroglice lahko počakajo v hladilniku tri dni, v zamrzovalniku pa do štiri tedne. Zamrznjene kroglice odmrzujemo tri ure na sobni temperaturi.
MANJ MAŠČOB, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
137 kcal
2,2 g B
5,2 g M
21 g OH
Rezine z brusnicami
Sestavine za 45 rezin:
100 g orehovih jedrc
100 g masla
500 g žitnih kosmičev
500 g medu
100 g sezama
2 zavoja vaniljinega sladkorja
250 g suhih brusnic
nekaj olja
Priprava:
1. Orehe sesekljamo. Na maslu popražimo kosmiče, dodamo med in sezam in pražimo, da masa rahlo porjavi. Sladkamo in primešamo brusnice.
2. Pekač obložimo s papirjem za peko. Na dno stresemo maso in rahlo potlačimo. Pečemo 40 minut na 150 stopinjah.
3. Ohlajeno maso narežemo na rezine velikosti 4,5 x 9 cm.