Zanimivosti

Orada na žaru s solato iz kuskusa

J.G., Maja
26. 8. 2017, 15.16
Deli članek:

Poleti ribo najlažje pripravimo zunaj, na žaru.

Sestavine za 4 osebe za solato:

  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 250 g kuskusa
  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 100 g kumare
  • 2 paradižnika
  • 1 šopek peteršilja
  • 50 ml limoninega soka
  • 50 ml olivnega olja
  • ½ žličke kumine
  • sol, poper

Za ribo:

  • 4 orade (po 250 g)
  • limonin sok
  • morska sol, poper
  • sveža zelišča (npr. timijan, origano)
  • 1 bio limona
  • 2 žlici olivnega olja
  • Priprava:
  1. Juho zavremo, vmešamo kuskus in počakamo 10 minut.
  2. Papriki prerežemo, odstranimo semena in narežemo na koščke. Tudi kumaro in paradižnik sesekljamo na koščke. Vse zmešamo s kuskusom.
  3. Peteršilj osmukamo in sesekljamo. Limonin sok in olivno olje zmešamo s kumino in zelišči, solimo, popramo. Dodamo kuskusu in počakamo, da se okusi prepojijo.
  4. Orade z vseh strani, tudi znotraj, splaknemo z vodo. Osušimo in na vrhu kožo narežemo. Pokapljamo z limoninim sokom, solimo, popramo in natremo z zelišči.
  5. Limono narežemo na rezine in jih vstavimo v trebuh orad. Ribe pečemo na žaru 15 minut in vmes večkrat obrnemo. Postrežemo s solato iz kuskusa in po želji z jogurtom z meto.