Maja Poljšak, Maja
Sestavine za 4 osebe:
- 300 g kratkih testenin
- 2 podolgovata jajčevca
- 250 g mletega mesa (mešanega ali govejega)
- 1 manjša čebula
- 2 stroka česna
- 150 ml olja
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata (iz tube)
- sol in poper
- 30 g masla
- 4 zvrhane žlice moke
- 300 ml mleka
- 150 g naribane mocarele
Priprava:
- Testenine skuhamo v slani vodi, kuhane odcedimo, stresemo v skledo in zmešamo z žličko olja, da se ne sprimejo. Jajčevca po dolžini narežemo na 3 mm debele rezine, jih pomokamo, v ponvi na majhni količini olja zlato ocvremo in odcedimo na papirnatih brisačah.
- Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. V posodi na dveh žlicah olja popražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo meso in česen, mešamo in pražimo toliko časa, da se meso razdrobi in spremeni barvo. Dodamo paradižnikov koncentrat, solimo in popramo, prilijemo nekaj žlic vroče vode in pokrito dušimo 15 minut.
- Primerno velik pekač namažemo z maslom. Preostalo maslo v kozici stopimo, primešamo moko in mešamo, da se moka stopi. Nato prilijemo mleko ter na blagem ognju neprestano mešamo toliko časa, da se bešamelna omaka začne gostiti. Solimo, popramo in odstavimo. Približno polovico bešamelne omake in mesno omako zmešamo s testeninami.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Na dno pekača stresemo približno tretjino testenin, prekrijemo z rezinami jajčevcev in potresemo z nekaj mocarele, postopek ponovimo, vrhnja plast naj bodo testenine. Te nazadnje prelijemo s preostankom bešamelne omake in potresemo s preostalo mocarelo, pekač damo v ogreto pečico in pečemo 35 minut.