Maline so pravi čudež narave, in čeprav večinoma poznamo le rdeče obarvane sadeže, rastejo tudi vijolične, črne in zlate. Prav slednje so najslajše in po mnenju poznavalcev najbolj okusne. Sicer pa poskusite maline začiniti z balzamičnim kisom in vmešajte v solato, presenečeni boste nad bogastvom okusov.
Malinov tiramisu
Sestavine za 4 osebe:
- 50 ml kave (kuhane, brez usedline)
- 4 cl malinovega likerja
- 80 g otroških piškotov
- 250 g malin
- 200 ml sladke smetane
- 1 strok vanilje
- 2 žlici medu
- limonin sok
- 500 g sojinega pudinga z okusom vanilje
- 1 žlica kakava v prahu
Priprava:
- Zmešamo kavo in liker. V kozarce razporedimo piškote in jih namočimo s kavno mešanico. Potresemo z malinami.
- Smetano stepemo in jo skupaj s sredico vaniljinega stroka, medom inlimoninim sokom dodamo pudingu. Puding naložimo na maline in za 90 minut postavimo na hladno.
- Preden tiramisu ponudimo, ga potresemo s kakavom.
Malinove rezine
Sestavine za 20 rezin za biskvit:
- 4 jajca
- 100 g sladkorja
- 80 g moke (tip 405)
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 50 g škroba
- 2 žlici kakava v prahu
- sol
Za nadev:
- 1 kg puste skute
- 400 ml sladke smetane
- 400 g malin
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
- Ločimo beljake od rumenjakov in slednje mešamo 5 minut s 75 g sladkorja. Beljake stepemo v čvrst sneg. Moko, pecilni prašek, škrob, kakav in sol presejemo prek jajčne mase in nazadnje dodamo še sneg.
- Testo vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 10 minut na 200 stopinjah.
- Za nadev pretlačimo in precedimo 100 g malin. Malinovo kašo zmešamo s skuto. Dodamo tudi cele maline in stepeno smetano.
- Ohlajen pečen biskvit po dolgem razpolovimo in spodnjo polovico namažemo z nadevom. Pokrijemo z biskvitom, potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo na rezine in jih po želji okrasimo z malinami.
Malinove košarice
Sestavine za 12 košaric za nadev:
- 220 ml mleka
- 40 g škroba
- 3 rumenjaki
- 110 g sladkorja
- 150 g lahke margarine
- 2 limeti
Za tortice:
- 125 g margarine
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1 zavoj listnatega testa
- 250 g malin
- 1 nastrgana limeta za okras
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
- Za limetino kremo zmešamo šest žlic mleka s škrobom in rumenjaki. Preostalo mleko zavremo s sladkorjem. Z metlico vmešamo škrob in še enkrat zavremo. Kremo zlijemo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi.
- Margarino kremasto stepemo, po žlicah ji dodamo kremo. Limetama nastrgamo lupino in iztisnemo sok. Oboje dodamo kremi.
- Testo narežemo na 24 kvadratov (15 x 15 cm). Na debelo jih namažemo z margarino in potresemo s sladkorjem v prahu. Po dva kvadrata položimo v pekač za mafine. Pečemo 10 minut na 180 stopinjah.
- Ko se košarice ohladijo, jih napolnimo s kremo in okrasimo z malinami. Potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo z limetino lupino.
Malinov kolač
Sestavine za 8 oseb:
- 1 skodelica malin
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 130 g moke
- 40 g sladkorja
- ½ žličke pecilnega praška
- ¼ žličke sode
- 1 jajce
- 135 g kisle smetane
- 3 žlice masla
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- 30 g na lističe narezanih mandljev
Za preliv:
- 20 g sladkorja
- 1 žlička mleka
- ¼ žličke vaniljevega izvlečka
- maline za okras
Priprava:
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V majhni skledici zmešamo maline z rjavim sladkorjem. V veliki skledi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, sodo in sol. Posebej zmešamo jajce, kislo smetano, stopljeno maslo in vaniljo. To dodamo moki in premešamo.
- Polovico testa vlijemo v namaščen okrogel pekač. Potresemo ga z mešanico malin in z žlico naložimo nanje preostalo testo. Nazadnje potresemo še z mandlji.
- Pečemo pol ure in preden kolač vzamemo iz pekača, počakamo še 10 minut.
- V posodici zmešamo sladkor, mleko in vaniljo ter pokapljamo po kolaču. Postrežemo še toplega.