Zanimivosti

Izdatna kmečka solata s piščancem

Janja Grativa, Jej Zdravo
17. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Solate so popoln in izdaten obrok, ki je vsakič drugačen.

Sestavine za 6 oseb:

  • 600 g sladkega krompirja
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • poper
  • 2 koruzna storža
  • 2 glavici radiča
  • 125 ml pinjenca
  • 75 g jogurta (3,5 %)
  • 60 g majoneze
  • 4 žličke limoninega soka
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • ½ žličke medu
  • 1 strok česna
  • 2 žlici svežega koprca
  • 1 žlica drobnjaka
  • 1 glavica ledenke
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 8 rezin slanine
  • 4 v trdo kuhana jajca
  • 250 g kuhanega piščanca
  • 1 avokado
  • 350 g češnjevih paradižnikov
  • 115 g sira s plemenito plesnijo
  • 300 g bučk

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Sladki krompir olupimo in narežemo na koščke, jih razporedimo v pekač in pokapljamo z žlico olja. Potresemo s soljo in poprom. Pečemo 30 minut, vmes večkrat premešamo. Ko je krompir pečen, ga vzamemo iz pečice in ohladimo.
  2. V ponvi segrejemo žlico olja. Na njem popečemo koruzo (5-10 minut), potem odstavimo, da se ohladi. Radič po dolgem prerežemo na štiri dele in v ponvi popečemo. S storža z nožem odrežemo koruzo, radič pa na grobo zrežemo.
  3. Koprc in drobnjak sesekljamo in zmešamo s pinjencem, jogurtom, majonezo, limoninim sokom, gorčico, medom, česnom, soljo, poprom in olivnim oljem.
  4. Ledenko natrgamo na grižljaje. Čebulo narežemo na rezine ter zmešamo s solato in z dvema žlicama preliva. Slanino, piščanca, avokado in bučke na drobno zrežemo. Paradižnik in jajca razpolovimo.
  5. Vse druge sestavine zmešamo s sladkim krompirjem, koruzo, radičem in sirom v okusno solato.

Estrada