Kuhan ima izvrsten okus po oreščkih in ohrani trdno strukturo. Priljubljen je predvsem v bližnjevzhodni in sredozemski kuhinji, vse pogosteje pa najde mesto tudi na naših krožnikih. V sladkih in slanih receptih zlahka nadomesti riž in testenine, dodajamo ga juham, kruhu in solatam.
Če bulgur primerjamo z belim rižem, se tehtnica nagne na bulgurjevo stran. Vsebuje namreč več vlaknin in beljakovin, ima več vitaminov in mineralov ter nižji glikemični indeks.
Bulgur lahko pripravimo na dva načina. Prelijemo ga z vrelo vodo (razmerje bulgur : voda naj bo 1 : 3) in pustimo stati od 30 do 40 minut, da zrna vpijejo tekočino. Lahko pa ga kuhamo približno 15 minut v zadostni količini vode (razmerje bulgur : voda naj bo 1 : 2,5), nato pa pustimo, da še nekaj minut zrna vpijajo tekočino. Morebitni presežek tekočine odlijemo.
Najbolj znana jed, ki jo pripravljamo z bulgurjem, je tabuleh - solata, ki ji dodamo paradižnik, sesekljan peteršilj, kumaro in čebulo, začinimo pa s sokom limone in olivnim oljem. Arabci jo postrežejo kot predjed (mezze)
Za zajtrk: Bulgur s suhim sadjem
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g bulgurja
- 1 ščepec morske soli
- 120 g suhega sadja (npr. brusnic, goji jagod, datljev, marelic, rozin, jabolk)
- 120 ml pomarančnega soka
- ½ žličke kardamoma
- 2 žlički cimeta
- 20 g sesekljanih pistacij
- lističi melise
Priprava:
- Bulgur pripravimo po navodilih, z nekaj morske soli.
- Suho sadje narežemo na drobno in ga vmešamo v še topli bulgur.
- Prilijemo pomarančni sok, minuto mešamo, potem pa začinimo s cimetom in kardamomom.
- Potresemo s sesekljanimi pistacijami in meliso.
Za kosilo: Bulgur s piščancem
Sestavine za 4 osebe:
- 250 g bulgurja
- sol
- 2 bučki
- 400 g piščančjega fileja
- 1 čebula
- 3 žlice olivnega olja
- 60 g suhih, v olju vloženih paradižnikov
- 60 g suhih marelic
- 2 žlici mešanih zelišč (npr. peteršilja, drobnjaka, krebuljice)
Priprava:
- Bulgur zavremo v 600 ml slane vode, odstavimo z ognja in 15 minut pustimo namakati.
- Bučki umijemo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in sesekljamo. Meso splaknemo z mrzlo vodo, osušimo in narežemo na koščke. Popečemo jih na dveh žlicah olja, solimo, popramo.
- V isti ponvi, kjer se je pražilo meso, popražimo tudi čebulo. Dodamo bučke in pražimo še 6 minut.
- Paradižnik in marelice narežemo na koščke. Meso, bulgur, paradižnik in marelice stresemo k bučkam in pregrejemo. Začinimo z zelišči, solimo, popramo.