Zanimivosti

Rižota s špinačo in zeliščnim pestom

Zvonka Labernik, Ženska
14. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tale zelena rižota bo primerno kosilo za tiste, ki ne jedo mesa.

Špinača v tej jedi je vir pomembnih vitaminov in mineralov. Zeliščni pesto pa bo to zakladnico hranil samo še dopolnil in uravnovesil.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 žlici surovega masla,
  • 1 drobno sesekljana mlada čebulica z zelenjem,
  • 2 strta stroka česna,
  • 500 g očiščene in grobo sesekljane špinače,
  • 250 g opranega in odcejenega okroglozrnatega riža,
  • ½ žličke soli,
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove,
Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Njena.si

Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina

za zeliščni pesto:

  • 3 listki bazilike,
  • 2 osmukani vejici origana,
  • 6 osmukanih vejic peteršilja,
  • 1 osmukana vejica pehtrana,
  • 2 listka mete,
  • 50 g nastrganega parmezana,
  • 50 g oluščenih pinjol,
  • ¼ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 4 žlice olivnega olja.

Priprava:

  1. V ponvi razpustimo surovo maslo ter na njem 4 minute pražimo čebulico in česen. Primešamo špinačo in jo popražimo le toliko, da oveni.
  2. Dodamo riž in ga pražimo 3 minute, da postekleni. Solimo, prilijemo 1 zajemalko vrele jušne osnove in mešamo, dokler riž ne popije vse tekočine.
  3. Na zmernem ognju rižoto kuhamo 25 minut in ves čas prilivamo vročo jušno osnovo.
  4. Zelišča v električnem sekljalniku zmeljemo v kašo. Dodamo parmezan in pinjole ter solimo in popramo. Vse skupaj obdelamo v gladek pire in postopno prilivamo olivno olje.
  5. Pesto vmešamo v rižoto in jo kuhamo še od 2 do 3 minute.