Zanimivosti

Rižota s špinačo in zeliščnim pestom

Zvonka Labernik, Ženska
14. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Tale zelena rižota bo primerno kosilo za tiste, ki ne jedo mesa.

Špinača v tej jedi je vir pomembnih vitaminov in mineralov. Zeliščni pesto pa bo to zakladnico hranil samo še dopolnil in uravnovesil.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 žlici surovega masla,
  • 1 drobno sesekljana mlada čebulica z zelenjem,
  • 2 strta stroka česna,
  • 500 g očiščene in grobo sesekljane špinače,
  • 250 g opranega in odcejenega okroglozrnatega riža,
  • ½ žličke soli,
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove,

za zeliščni pesto:

  • 3 listki bazilike,
  • 2 osmukani vejici origana,
  • 6 osmukanih vejic peteršilja,
  • 1 osmukana vejica pehtrana,
  • 2 listka mete,
  • 50 g nastrganega parmezana,
  • 50 g oluščenih pinjol,
  • ¼ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 4 žlice olivnega olja.

Priprava:

  1. V ponvi razpustimo surovo maslo ter na njem 4 minute pražimo čebulico in česen. Primešamo špinačo in jo popražimo le toliko, da oveni.
  2. Dodamo riž in ga pražimo 3 minute, da postekleni. Solimo, prilijemo 1 zajemalko vrele jušne osnove in mešamo, dokler riž ne popije vse tekočine.
  3. Na zmernem ognju rižoto kuhamo 25 minut in ves čas prilivamo vročo jušno osnovo.
  4. Zelišča v električnem sekljalniku zmeljemo v kašo. Dodamo parmezan in pinjole ter solimo in popramo. Vse skupaj obdelamo v gladek pire in postopno prilivamo olivno olje.
  5. Pesto vmešamo v rižoto in jo kuhamo še od 2 do 3 minute.