Špinača v tej jedi je vir pomembnih vitaminov in mineralov. Zeliščni pesto pa bo to zakladnico hranil samo še dopolnil in uravnovesil.
Sestavine (za 4 osebe):
- 2 žlici surovega masla,
- 1 drobno sesekljana mlada čebulica z zelenjem,
- 2 strta stroka česna,
- 500 g očiščene in grobo sesekljane špinače,
- 250 g opranega in odcejenega okroglozrnatega riža,
- ½ žličke soli,
- 800 ml zelenjavne jušne osnove,
za zeliščni pesto:
- 3 listki bazilike,
- 2 osmukani vejici origana,
- 6 osmukanih vejic peteršilja,
- 1 osmukana vejica pehtrana,
- 2 listka mete,
- 50 g nastrganega parmezana,
- 50 g oluščenih pinjol,
- ¼ žličke soli,
- ¼ žličke zmletega črnega popra,
- 4 žlice olivnega olja.
Priprava:
- V ponvi razpustimo surovo maslo ter na njem 4 minute pražimo čebulico in česen. Primešamo špinačo in jo popražimo le toliko, da oveni.
- Dodamo riž in ga pražimo 3 minute, da postekleni. Solimo, prilijemo 1 zajemalko vrele jušne osnove in mešamo, dokler riž ne popije vse tekočine.
- Na zmernem ognju rižoto kuhamo 25 minut in ves čas prilivamo vročo jušno osnovo.
- Zelišča v električnem sekljalniku zmeljemo v kašo. Dodamo parmezan in pinjole ter solimo in popramo. Vse skupaj obdelamo v gladek pire in postopno prilivamo olivno olje.
- Pesto vmešamo v rižoto in jo kuhamo še od 2 do 3 minute.