Zanimivosti

Vitaminski pospešek

R.A., Jej Zdravo
14. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za dobro voljo in veliko zdravja.

Vam manjka barv in svežine. To je še dodaten razlog, da si pogosto, najmanj petkrat na dan, postrežemo s sadjem in zelenjavo. V naše življenje (predvsem pa na krožnike) bosta vnesla pisano mavrico barv, poleg tega pa nam bosta vrnila zdravje in energijo, da bomo lažje zdržali do poletja!

Raziskave so pokazale, da tisti, ki pojedo več sadja in zelenjave ter zmanjšajo količino maščobe in sladkorjev, lažje držijo svojo težo na vajetih in so manj lačni. Zato naj bo med vašimi zaobljubami tudi tista, da boste odslej namesto nezdravih prigrizkov uživali več sadja, za kosilo večkrat pojedli krožnik solate, za prilogo pa izbrali zelenjavo na žaru.

Sadje ima to čudovito lastnost, da vsebuje veliko vode in malo kalorij, pa še naravni sladkor, zato zadosti vsem našim potrebam - vedno je pri roki, kadar smo lačni, zadosti potrebi po sladkem in nas zaradi obilice vlaknin dobro nasiti. Tako nam pomaga, da pojemo manj, predvsem pa nas mine želja po mastni in sladki predelani hrani. Seveda je pomembno, da ne jemo vedno istega sadja, npr. jabolk, ki jih sicer tudi Slovenci zaužijemo največ. Popestrimo si jedilnik tako, da za zajtrk več sadja narežemo med kosmiče, da narežemo koščke različnih sadežev v navadni jogurt, da si občasno kupimo tudi dražje in bolj eksotično sadje, da si iz mleka in sadja ukašimo vitaminski napitek, ali pa poskusimo sadje v kombinaciji z mesom.

Tudi zelenjava prav nič ne zaostaja za sadjem, posebno če jo le na hitro pokuhamo in pojemo še napol surovo (npr. cvetačo, brokoli, korenje). Izbirajmo predvsem zelenjavo temnejše in intenzivnejše barve, saj vsebuje največ koristnih snovi (npr. špinača je boljša od zelene solate). Poskrbimo tudi za pravo ravnotežje med plodovi, bogatimi s škrobom (krompir, buče, grah, korenovke), in tistimi, ki vsebujejo manj škroba (bučke, stročji fižol, cvetača, brokoli). Vsak dan naj bi zaužili tri porcije zelenjave (porcija tehta 80 g), zato si pomagajmo z naslednjimi zvijačami:

  • List solate, rezina paprike in redkvice naj postanejo del sendviča.
  • Surovo zelenjavo narežemo na koščke in jih ponudimo s pomako iz naravnega jogurta z zelišči.
  • Zelenjavo dodamo sveže stisnjenim napitkom - okusna kombinacija so jabolko, zelena, korenje.
  • Da bo solata okusnejša, ji dodamo narezane oreščke.
  • Za popestritev okusa pri pripravi zelenjavnih prilog uporabimo veliko zelišč in začimbnic.