Zanimivosti

Naredimo sami: namesto kruha

J.G., Jej Zdravo
9. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kruhu se marsikdo težko odpove. Le kam bi brez njega namazali okusen namaz ali s čim pojedli v mehko kuhana jajčka?

Če pazimo na težo, morda ne smemo uživati glutena ali pa bi pač radi namesto rezine belega pšeničnega kruha pojedli nekaj bolj zdravega, vam ponujamo tri alternative.

Rožmarinove polnozrnate lepinje

Sestavine za 8 majhnih lepinj:

  • 600 g polnozrnate pšenične moke
  • 1 kocka svežega ali 2 zavojčka suhega kvasa
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička soli
  • 200 g kisle smetane
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 žlička grobo mlete morske soli

Priprava:

  1. Moko presejemo v skledo, vanjo nadrobimo (ali potresemo) kvas, dodamo sladkor, sol 250 ml mlačne vode in kislo smetano in 5 minut mešamo z mešalnikom v gladko testo. Pokrijemo in 45 minut pustimo vzhajati na toplem.
  2. Rožmarin osmukamo in na drobno sesekljamo, vmešamo v testo in ga razdelimo na osem delov. Oblikujemo osem krogov s premerom 12 cm. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko , posujemo s soljo in še 10 minut pustimo vzhajati.
  3. Pečemo 25 minut na 200 stopinjah.

Ideja:Namesto osem majhnih lahko spečemo dve večji lepinji.

Krompirjeve tortilje

Sestavine za 16 tortilj

  • 230 g krompirja
  • 230 g koruzne moke za tortilje (masa harina)
  • 1 žlička grobo mlete morske soli
  • 1 šopek koriandra
  • 1 feferon
  • 360 ml vroče vode

Priprava:

  1. Krompir olupimo in nastrgamo. Odvečno tekočino odlijemo, ostružke splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo.
  2. Moki dodamo sol, sesekljan koriander in sesekljan feferon, potem pa še krompir. Dobro zgnetemo in počasi prilivamo vročo vodo.
  3. Testo razdelimo na 16 porcij. Vsako položimo na papir za peko, pokrijemo z drugim papirjem za peko in zvaljamo v tortiljo.
  4. Tortilje pečemo v vroči ponvi. Ko so pečene, jih pokrijemo z aluminijasto folijo, da ohranijo vlažnost.

Ideja:Namesto belega ali rdečega uporabimo vijolični krompir.

Nasvet: Ker moke masa harina ne bomo našli v vsaki trgovini, jo nadomestimo z mešanico koruzne in pšenične moke, ali pa zgolj z mehko pšenično moko.

Kruh brez moke

Sestavine za 6 kruhkov:

  • 3 jajca
  • 100 g svežega kremnega sira
  • 1 žlička pecilnega praška
  • Sol

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 150 stopinj. Ločimo rumenjake od beljakov in rumenjake zmešamo s svežim sirom.
  2. Dodamo pecilni prašek in še enkrat dobro premešamo.
  3. Beljake s soljo stepemo v sneg in ga vmešamo v testo.
  4. Oblikujemo šest kupčkov in jih položimo na papir za peko, s katerim smo obložili pekač.
  5. Pečemo 20 - 25 minut.