Zanimivosti

Puranja pečenka s sezamom

Maja Poljšak, Maja
8. 7. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za tradicionaliste bo dovolj velik izziv že s sezamom potresena pečenka

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg puranjega fileja v kosu
  • 1 žlička nastrgane ingverjeve korenine
  • 50 g sezamovih semen
  • 1 žlica pomarančne marmelade
  • 1/2 neškropljene limone (nastrgana lupinica in sok)
  • 500 g korenja
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička medu
  • 1/2 skodelice zelenjavne juhe
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • 4 žlice sojine omake

Priprava:

  1. Nastrgan ingver zmešamo s sezamom, marmelado, sojino omako, limonino lupino in limoninim sokom. Puranji file premažemo s to marinado, damo v primerno posodo, pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik.
  2. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Meso damo v pekač s pokrovom, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut. Nato pekač odkrijemo, meso večkrat premažemo z marinado, po potrebi prilijemo nekaj žlic vode in pečemo še 30 minut.
  3. Korenje olupimo in narežemo. V ponvi stopimo maslo, dodamo korenje in med, prilijemo juho in pokrito dušimo 8 minut. Nato odstavimo, po okusu solimo in popramo ter primešamo peteršilj. Pečenko narežemo in jo postrežemo z dušenim korenjem.