Zanimivosti

Živalske ali rastlinske beljakovine?

Revija Jej Zdravo
8. 7. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mišice potrebujejo beljakovine za rast in regeneracijo, za izvor pa jim je vseeno!

Zato je naša naloga, da vsaj 10 odstotkov naše prehrane sestavljajo beljakovine, pri čemer pa ni pomembno, iz katerega vira izhajajo, pravijo strokovnjaki z Univerze v Massachusettsu. Mišicam je vseeno, ali so beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora. Med živalske beljakovine, na primer, uvrščamo mlečne izdelke in pusto meso, medtem ko lahko vegetarijanci in vegani povsem enakovredno segajo po rastlinskih virih beljakovin, kot so špinača, ohrovt, brokoli, stročnice ter semena in oreščki. In nikakor ne velja več teza, da so živalske beljakovine boljše; nekatere študije celo kažejo, da imajo osebe, ki zaužijejo več predelanega rdečega mesa, manj trdne kosti in s tem večjo možnost za osteoporozo.

Zanimivosti

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?

gus
3400 kilometrov v napačno smer

Kraljevi pingvin Gus močno zataval s svoje domovine na Antarktiki