Sestavine za 4 osebe:
- 1 kokoš (2 kg)
- 1 šopek jušne zelenjave
- 1 neškropljena limona
- 2 žlički morske soli
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica medu
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 5 vejic timijana
- 1 strok česna
- 800 g kuhanega krompirja
- 5 žlic olja
- 1 žlica grobe morske soli
Priprava:
- Kokoš dobro umijemo, damo v večji lonec, prilijemo približno 3 l hladne vode, da kokoš popolnoma prekrije, dodamo žličko soli in pokrito kuhamo 90 minut. Medtem očistimo in narežemo zelenjavo, jo dodamo kokoši in kuhamo še 30 minut.
- Kuhano kokoš vzamemo iz juhe, da se malo ohladi, nato odstranimo kožo in meso ločimo od kosti ter ga zložimo v porcelanast ali steklen pekač. Pečico ogrejemo na 175 stopinj.
- Iz polovice limone iztisnemo sok, zmešamo z 2 žlicama olja, medom in papriko, drugo polovico narežemo na koleščke in jih položimo na meso. Vse potresemo z žličko morske soli in prelijemo z mešanico limonovega soka in medu. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut.
- Medtem krompir olupimo in narežemo na kockice, dodamo 3 žlice olja, žlico grobe morske soli, osmukane timijanove lističe in pretlačen česen. Plitev pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo krompir, ga damo v pečico in skupaj s kokošjo pečemo od 25 do 30 minut.