Zanimivosti

Kokoš z medom in limono

Maja Poljšak, Maja
9. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Prav je, da je vsakodnevna prehrana pestra in niso na jedilniku vedno enake jedi iz istih sestavin.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kokoš (2 kg)
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 1 neškropljena limona
  • 2 žlički morske soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 5 vejic timijana
  • 1 strok česna
  • 800 g kuhanega krompirja
  • 5 žlic olja
  • 1 žlica grobe morske soli

Priprava:

  1. Kokoš dobro umijemo, damo v večji lonec, prilijemo približno 3 l hladne vode, da kokoš popolnoma prekrije, dodamo žličko soli in pokrito kuhamo 90 minut. Medtem očistimo in narežemo zelenjavo, jo dodamo kokoši in kuhamo še 30 minut.
  2. Kuhano kokoš vzamemo iz juhe, da se malo ohladi, nato odstranimo kožo in meso ločimo od kosti ter ga zložimo v porcelanast ali steklen pekač. Pečico ogrejemo na 175 stopinj.
  3. Iz polovice limone iztisnemo sok, zmešamo z 2 žlicama olja, medom in papriko, drugo polovico narežemo na koleščke in jih položimo na meso. Vse potresemo z žličko morske soli in prelijemo z mešanico limonovega soka in medu. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 30 minut.
  4. Medtem krompir olupimo in narežemo na kockice, dodamo 3 žlice olja, žlico grobe morske soli, osmukane timijanove lističe in pretlačen česen. Plitev pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo krompir, ga damo v pečico in skupaj s kokošjo pečemo od 25 do 30 minut.

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu