Zanimivosti

Rabarbara, okusna in zdrava, a zapostavljena

R.Š., Ženska
9. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V starih časih je bila rabarbara rezervirana zgolj za reveže, danes pa se ta okusna zelenjava vedno pogosteje znajde na krožnikih gurmanov.

Rastlina, ki po krivici le redko raste na naših vrtovih, je preprosta za gojenje in raste povsod, njena stebla (listi so namreč strupeni) pa lahko uporabimo v različnih jedeh, omakah in sladicah. Vendar rabarbara ni samo okusna, temveč tudi zdrava in ima malo kalorij in maščob, zato si jo brez skrbi privoščimo.

Rabarbara (Rheum rhabarbarum) je trajnica s približno pol metra dolgimi sočnimi stebli opečnato rdeče, nežno roza ali svetlo zelene barve ter velikimi krpatimi listi. Izvira iz Azije, na naših vrtovih pa se ta zelenjava, ki jo mnogi uvrščajo med sadje, sicer ne znajde tako pogosto, kot na primer solata, fižol ali korenje, s čimer ji delamo veliko krivico. Rabarbara je namreč zelo okusna, pa tudi zdrava, zato nam lahko popestri vsakdanji jedilnik. Včasih je bila rezervirana kot hrana revežev, danes pa s svojim zanimivim in nekoliko trpkim okusom ter zdravilnimi lastnostmi navdušuje marsikoga.

Uspeva povsod

Sejemo jo in sadimo na prosto aprila in maja. Zelo dobro uspeva povsod, še posebej če pozna pomlad in poletje nista prevroča. Najraje ima rodovitna tla z veliko organske mase, zato ta pred sajenjem pognojite. Ko se razraste, lahko zavzame tudi več kot meter površine, zato ji v vrtu namenite veliko prostora. Po sajenju zemljo dobro pretlačite, razen na delu, kjer je brst, ter zalijte. Rastlino zalivajte redno, skozi celo leto, ter odstranjujte cvetna stebla in plevel, ki se lahko razraste okoli nje.

Stebla rabarbare nabiramo vse do septembra. Prvo leto po sajenju pa jih je bolje pustiti rasti, da si mlada rastlina nabere dovolj zaloge hranil. Zdravi in la jša tegobe Za močan imunski sistem Rabarbara vsebuje veliko vitamina C, ki krepi naš imunski sistem.

Za zdravo srce in krvni tlak

Ker vsebuje le malo maščob in je bogata z antioksidanti, kot je likopen, varuje naše srce. Kalij, ki ga je moč najti v tej rastlini, pa pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka.

* Če uživate zdravila za srce in krvni pritisk, se pred uživanjem rabarbare posvetujte z zdravnikom!

Proti raku

Rabarbara je bogata z antioksidanti, ki preprečujejo delovanje prostih radikalov, ki spodbujajo rakava obolenja. Antrakinoni pa naj bi preprečevali širjenje metastaz in nastanka tumorjev.

Za močne zobe, kosti in proti osteoporozi

Bogata je s kalcijem, ki ga potrebujejo naši zobje in kosti, da ostanejo močni in zdravi. Kalcij v rabarbari tudi preprečuje izgubo gostote kosti in s tem zmanjšuje tveganje za osteoporozo.

Za hitrejše celjenje ran

Rabarbara se lahko »pohvali« tudi z antibakterijskimi lastnostmi, zato lahko pomaga hitreje zaceliti rane.

Za oster vid

Ker vsebuje veliko vitamina A, beta karotena in luteina, pomaga ohranjati oster vid ter zmanjšuje tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege.

Za razstrupljanje

Rabarbara je naravni diuretik, zato si jo lahko privoščite tudi, če želite razstrupiti svoj organizem.

Za mladosten videz

Vitamin C, ki ga je v rabarbari veliko, spodbuja tvorbo kolagena, ki gladi kožo in na ta način skrbi za mladosten videz ter preprečuje prezgodnje staranje kože. Zaradi pomanjkanja kolagena je namreč koža suha in manj prožna, posledično pa začnejo nastajati gubice in celulit.

Za hujšanje

Rabarbara ni le okusna, pač pa ima tudi zelo malo kalorij (100 g surove rabarbare vsebuje le 21 kalorij), zato je idealno živilo za tiste, ki bi radi izgubili kakšen odvečni kilogram.

Rabarbara v kuhinji

Užitna so zgolj stebla rabarbare (listi so strupeni), ki jih lahko uporabite v pitah, pecivih, piškotih, biskvitih, narastkih, zmešančkih, solatah, juhah, iz nje lahko skuhate kompot, marmelado, jo dodate omakam ali pa si jo privoščite kar surovo. Če vam ni všeč njen nekoliko trpek okus, jo uživajte skupaj z jagodami ali katerim drugim sladkim sadjem.

Pred pripravo stebla obvezno olupite, saj lupina vsebuje zdravju škodljivo oksalno kislino.

Listi rabarbare so strupeni!

Listi rabarbare zaradi prevelike vsebnosti oksalne kisline niso užitni. Oksalna kislina namreč skupaj z drugimi toksini v listih povzroča težave pri presnovi kalcija, nastanek ledvičnih kamnov in celo zastrupitev. Liste zato rajši odvrzite na kompost, kjer se bo oksalna kislina med kompostiranjem razgradila in tako ne bo več nevarna.

Opozorilo!

Strokovnjaki odsvetujejo uživanje rabarbare bolnikom s protinom, dojenčkom, nosečnicam, doječim materam in starejšim ljudem, poleg tega je ni pametno uživati, če imate vnetje sklepov, sečil ali ledvične težave.