Zanimivosti

Varčna kuhinja – kuhan riž!

Zvonka Labernik, Ženska
8. 6. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pogosto pa se zgodi, da ga skuhamo več, kot ga potem pojemo oziroma porabimo za pripravo kakšne jedi.

Riž, ki ga nismo pojedli pri obedu, moramo takoj, ko se ohladi, dati v posodo, ki se nepredušno zapre, in shraniti v hladilnik. Če ga pustimo na sobni temperaturi, se na njem lahko začnejo razvijati škodljive bakterije in plesni, ki povzročajo prebavne težave.

Tako shranjen riž moramo seveda čim prej porabiti, saj ga v hladilniku lahko hranimo le kakšna dva dneva.

Kuhan riž je resnično vsestransko uporaben, saj lahko postane sestavina številnih jedi, tako sladkih kot tudi slanih. Najpreprosteje ga porabimo tako, da ga zmešamo z mlekom, vse skupaj dobro prevremo in osladimo na primer z medom ali s sladkorjem. Pa je zajtrk pripravljen!

Lahko ga uporabimo kot jušno zakuho in tako prihranimo čas, ki bi ga sicer porabili za kuhanje jušnih testenin. Z njim lahko zgostimo zelenjavno enolončnico ali ga zmešamo z razžvrkljanimi jajci in nekaj moke ter spečemo omleto. Če na maslu popražimo kako zelenjavo (na primer nastrgan korenček ali kolerabo, sesekljano papriko, bučke, špinačo, blitvo in dišavnice), nato pa dodamo še prihranjeni riž, je okusna večerja v hipu na mizi.

Tudi v razne sezonske solate se kuhan riž odlično poda, saj je takšna solata bolj nasitna.

Kuhan riž je lahko sestavina nadeva, s katerim bomo nadevali paradižnike, jajčevce, paprike ipd. Lahko ga porabimo za pripravo nadeva za palačinke, ki jih bomo zapekli v pečici.

Zmesi za sladke kroglice iz sadja, čokolade ali oreščkov bo dal kuhan riž potrebno čvrstost, da jih bomo lažje oblikovali. Možnosti za uporabo riža je res veliko, tako da nam ga zagotovo ne bo treba zavreči.

Ocvrte riževe kroglice s čemažem

Ocvrte kroglice, pa naj so iz riža, zelenjave, oreščkov, krompirja ali mesa so vedno dobrodošel prigrizek, ki si ga lahko privoščimo toplega ali hladnega. Tem riževim kroglicam bomo okus obogatili s čemažem.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 40 g surovega masla,
  • 2 sesekljani šalotki,
  • 40 g bele pšenične moke,
  • 300 ml toplega mleka,
  • ½ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • za noževo konico muškatnega oreščka,
  • 250 g kuhanega riža,
  • 50 g sesekljanega čemaža,
  • 150 g krušnih drobtin,
  • 2 razžvrkljani jajci,
  • maščoba za cvrenje.

Priprava:

  1. Na maslu popražimo šalotko. Dodamo moko in jo zlato rumeno popražimo. Prilijemo mleko, solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Bešamelno omako kuhamo 5 minut, da se zgosti.
  2. Kuhan riž pretlačimo z vilicami. Vmešamo ga v omako, dodamo čemaž in kuhamo še 2 minuti, da se zmes zgosti in odstopi od ponve. Za 1 uro jo postavimo v hladilnik.
  3. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice. Vsako povaljamo najprej v krušnih drobtinah, nato v razžvrkljanih jajcih in spet v drobtinah.
  4. V segreti maščobi kroglice cvremo 5 minut, da se zlato rjavo zapečejo. Polagamo jih na papirnate brisače, da se odvečna maščoba odcedi.
  5. Riževe kroglice ponudimo skupaj s kako omako, na primer majonezo, sirovo omako ali kečapom.