Zanimivosti

Rižota z bučko in šparglji

Maja Poljšak, Maja
31. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Še ena ideja z rižoto, ki jo »začinimo« z rakovimi repki.

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g italijanskega riža za rižote
  • 500 g zelenih špargljev
  • 1 bučka (250 g)
  • 1 bela čebula
  • 4 žlice olivnega olja
  • 750 ml vrele čiste zelenjavne juhe
  • 1/2 neškropljene limone (nastrgana lupina in sok)
  • sol in poper
  • 50 g masla
  • 2 pretlačena stroka česna
  • 150 g oluščenih rakovih repkov
  • 40 g nastrganega parmezana

Priprava:

  1. Šparglje očistimo, spodnji del olupimo, nato jih narežemo na koščke. Bučko po dolžini prepolovimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.
  2. V posodi na dveh žlicah olja popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo koščke špargljev (razen vršičkov) in riž, mešamo in pražimo, da riž postekleni, nato prilijemo toliko vrele juhe, da riž komaj prekrije, in na zmerni temperaturi kuhamo od 15 do 20 minut. Vmes rižoto pogosto premešamo in postopoma prilivamo juho, da je riž ves čas vlažen, vendar se ne razkuha.
  3. V ponvi segrejemo dve žlici olja, dodamo vršičke špargljev in rezine bučke ter pražimo 5 minut, nato pokapljamo z limoninim sokom, solimo in popramo. V manjši ponvi stopimo žlico masla, dodamo pretlačen česen in meso rakovih repkov, popražimo, začinimo z nastrgano limonino lupino, soljo in poprom.
  4. Kuhani rižoti primešamo maslo in parmezan, šparglje in bučko ter jo pustimo stati nekaj minut. Nazadnje rižoto razdelimo na krožnike, na vrh damo meso rakovih repkov in postrežemo.