Hrana potem konča v smeteh, nas pa muči slaba vest. Kako torej porabiti tisto, kar smo skuhali, pa nikomur več ne diši, ali pa ima kratek rok trajanja?
Možnost številka 1: Ostanke zamrznemo
Če ste skuhali preveč hrane in imate ostankov le za vzorec, jih prihranite za naslednji dan, za malico ali kosilo v službi. Kadar pa je ostankov veliko, jih takoj, ko se ohladijo, zamrznite v porcijske posodice. V zamrzovalniku lahko počakajo mesec dni.
Ste vedeli?
Tudi riž lahko zamrznemo, in to celo za šest do osem mesecev. Rižoto, ki vam je ostala od kosila, pa »oživite« tako, da ji dodate vodo (računajte dve žlici na obrok) in pogrejete.
Možnost številka 2: Iz ostankov skuhamo nekaj novega
Odlična priložnost, da se izkažemo pri ustvarjanju novih jedi, je kuhanje z ostanki hrane. Nekaj rezin pršuta, ki ga gostje niso pojedli, ali pa beljak, ki ga recept za sladico ni zahteval - vse to lahko dodate novim jedem in jih začinite z domišljijo.
Če nam ostane:
Pečenka: Meso narežemo na tanke rezine, jih na hitro popečemo in uporabimo v sendviču ali kot sestavino solate.
Testenine ali riž: Testenine lahko sestavimo v zloženko - dodamo jajce, šunko in sir - in zapečemo v pečici. Z njimi pripravimo odlično solato. Riž pa z nekaj zelenjave in piščančjega mesa zamešamo v kari.
Kruh: Kruh narežemo na kocke, zmešamo z jajci in moko, dodamo česen in peteršilj in pripravimo okusne cmoke, ki teknejo z golažem. Lahko pa ga narežemo na rezine, jih potopimo v razžvrkljano jajce, ki smo mu dodali malce mleka, in za večerjo ocvremo. Dodamo še sladkor s cimetom za posip ali lešnikov namaz in se pocrkljamo.
Krompirjev pire: Z dodatkom moke in jajca ga zgnetemo v svaljke. Lahko pa ga porabimo za zgostitev juhe ali omake.
Zelenjava: Korenje, bučke, brokoli so lahko odličen nadev za palačinke ali osnova za zelenjavno juho.
Jajca: V trdo kuhana jajca lahko v hladilniku neolupljena počakajo štiri tedne. Porabimo jih za solato. Surove beljake porabimo za sladice ali omlete.
Sadje: Sveže sadje ukašimo v zmešanček ali pa ga za zajtrk dodamo navadnemu jogurtu.