Zanimivosti

Puranji zrezki s kruhovim plaščkom

Maja Poljšak, Maja
27. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav nam trenutno pašejo lahko jedi, so te lahko tudi izdatne.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 manjši brokoli (150 g)
  • 4 debelejši puranji zrezki (vsak 120 g)
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • 300 g na kockice narezanih žemelj
  • 125 ml mleka
  • 150 g nastrganega parmezana
  • 2 jajci
  • 4 vejice (400 g) češnjevih paradižnikov
  • 125 ml belega vina
  • 1 kockica čiste kokošje jušne osnove
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 vejica bazilike za okras

Priprava:

  1. Brokoli očistimo in razdelimo oziroma narežemo na majhne cvetke. V vreli slani vodi jih kuhamo 4 minute, splaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Meso solimo in popramo, v ponvi segrejemo olje in zrezke po obeh straneh zlato popečemo.
  2. Pečico ogrejemo na 170 stopinj. V skledi stepemo jajci, primešamo kockice žemelj, mleko, parmezan in brokoli, solimo in popramo. Pečene zrezke položimo v plitev pekač in vsakega prekrijemo z zmesjo kruha in brokolija. Zraven položimo še vejice paradižnika, pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut.
  3. Medtem ko se zrezki pečejo, v kozici segrejemo vino, dodamo kokošjo jušno osnovo in mešamo, da se stopi. Omako zlijemo v pekač in pečemo še 20 minut. Nazadnje zrezke in vejice paradižnikov razdelimo na krožnike, paradižnike pokapljamo z balzamičnim kisom in okrasimo z baziliko.