Zanimivosti

Mlečni riž je hitra rešitev za večerjo

J.G., Maja
27. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Malce manjkrat pa se odločamo za njegovo pripravo, ko imamo v mislih sladico. Napaka! Mlečni riž lahko spremenimo tudi v sladoled.

Ko se odločamo za pripravo mlečnega riža, je najbolje izbrati okroglozrnati riž, ki se bolje razkuha. Tondo je na primer vrsta italijanskega belega riža okroglih zrn, ki se še posebej dobro obnese pri pripravi domačih jedi, sladic, narastkov, strjenk.

Z borovničevo kremo

Sestavine za 4 osebe:

250 g okroglozrnatega riža • 1 ščepec soli • 750 ml mleka • 250 g borovnic • sladkor v prahu • 200 ml sladke smetane • 1 strok vanilje • 80 g sladkorja • 60 g praženih mandljevih lističev

Priprava:

  1. Zmešamo mleko in smetano, solimo, dodamo strok vanilje in zavremo. Z metlico vmešamo riž, znižamo temperaturo in kuhljamo še pol ure.
  2. Vmešamo sladkor, odstranimo vaniljin strok. Prerežemo ga na pol, izdolbemo sredico in jo dodamo kuhanemu rižu.
  3. Postrežemo ga z borovnicami, mandljevimi lističi in sladkorjem v prahu.

Mlečni rižev sladoled z malinami

Sestavine za 4 osebe:

50 g okroglozrnatega riža • 1 cimetova palčka • 110 g sladkorja • 300 g zamrznjenih malin • 1 ščepec soli • 250 ml mleka • 100 ml sladke smetane • 200 g svežih malin

Priprava:

  1. Mleko solimo in ga s cimetovo palčko zavremo. Vmešamo riž in kuhljamo približno pol ure. Dodamo smetano in 60 g sladkorja, še enkrat zavremo, odstavimo z ognja in počakamo, da se riž ohladi.
  2. Medtem zamrznjene maline s preostalim sladkorjem zavremo, prepasiramo in počakamo, da se malinov sok ohladi.
  3. Mlečni riž stresemo v strojček za izdelavo domačega sladoleda in zamrznemo.
  4. Z žlico odmerimo sladoledne kroglice in jih v skodelici postrežemo z malinovo omako. Potresemo s svežimi malinami.

S slivami, marcipanom in lešniki

Sestavine za 4 osebe:

250 g okroglozrnatega riža • 80 g sladkorja • 800 g sliv • 1-2 žlički škroba • 100 g marcipana • 1 l mleka • 250 ml soka iz temnega sadja (npr. rdečega grozdja, črnega ribeza, granatnega jabolka) • 1 cimetova palčka • 4 žlice lešnikov (narezanih na lističe) • 100 ml sladke smetane

Priprava:

  1. Slive razpolovimo in odstranimo koščice. Riž skuhamo z mlekom po navodilih.
  2. V ponvici karameliziramo sladkor, zalijemo s sokom, dodamo slive in cimetovo palčko ter od 5 do 10 minut kuhljamo. Škrob zmešamo z dvema žlicama vode in s tem zgostimo slivov kompot. Odstranimo cimetovo palčko in počakamo, da se kompot ohladi.
  3. Lešnikove lističe popražimo v ponvi brez maščobe. Marcipan na grobo nastrgamo in skupaj s smetano vmešamo v mlečni riž. Potresemo ga z lešnikovimi lističi in postrežemo slivovim kompotom.

Z mandljevim mlekom in jabolki

Sestavine za 4 osebe:

500 ml mandljevega mleka • 2 žlici rjavega sladkorja • 125 g okroglozrnatega riža • 2 jabolki • 1 limona • 2 žlici masla • 1 strok vanilje

Priprava:

  1. Mandljevo mleko zavremo z žlico sladkorja. Vmešamo riž in kuhljamo dobre pol ure. Večkrat premešamo.
  2. Jabolki narežemo na krhlje in potem na debelejše rezine. Prelijemo jih z limoninim sokom.
  3. Maslo segrejemo v ponvi, dodamo sredico vaniljinega stroka in rezine jabolk ter nekaj minut dušimo. Potresemo s sladkorjem in karameliziramo.
  4. Mandljev riž postrežemo s karameliziranimi rezinami jabolk.