Zanimivosti

Trikotni žepki s puranjim nadevom

Maja Poljšak, Maja
26. 5. 2017, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Če že mora biti meso, potem naj bo perutninsko!

Sestavine za 4 osebe:

  • 250 g moke
  • 2 zavitka po 125 g zeliščnega masla
  • 250 g puste skute
  • 150 g kremnega sirčka
  • 250 g puranjega fileja
  • 100 g korenja
  • 100 g sladkornega graha
  • 1 manjši šopek koprca
  • 1 strok česna
  • 2 kavni žlički soli
  • 2 ščepa sveže mletega belega popra
  • 2 žlici olja
  • 1 žlica masla
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici makovih semen

Priprava:

  1. Za testo zmešamo moko s kavno žličko soli, dodamo na kockice narezano zeliščno maslo in ga vgnetemo v moko, nato dodamo še pusto skuto in hitro vse zgnetemo v testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo za 1 uro v hladilnik.
  2. Za nadev najprej korenček ostrgamo in na grobo naribamo, sladkorni grah in narežemo na rezinice, meso narežemo na največ 1 cm velike kockice.
  3. Koprc sesekljamo, česen olupimo in na drobno sesekljamo, posujemo s kavno žličko soli in z nožem stremo v pasto. Koprc in česen stresemo v skledo, dodamo poper in dve žlici olja, dobro zmešamo, nato primešamo še korenje, grah, kockice mesa in kremni sirček.
  4. Testo na pomokani delovni površini zvaljamo, razrežemo na 16 ali več kvadratov velikosti 10 x 10 cm in jih ob robovih premažemo s stepenim rumenjakom. Na vsak kvadrat damo žlico nadeva, testo po diagonali prepognemo in robove s konicami vilic dobro zatisnemo, da nadev ne bo uhajal.
  5. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Žepke zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, jih premažemo z rumenjakom in posujemo z makovimi semeni. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut.