Zanimivosti

Pravilno shranjevanje jajc

Revija Bodi Zdrava
26. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Označevanje in higiensko ravnanje z jajci zagotavljata njihovo kakovost in varnost.

Pri shranjevanju se izogibamo naglim temperaturnim spremembam, ker to povzroča površinsko rosenje jajc. V takšnih pogojih se pospeši rast mikroorganizmov na zunanji strani lupine in poveča možnost za njihov vdor v notranjost jajca skozi pore lupine.

Kadar kupimo jajca, ki so bila shranjena v hladilniku, jih do doma odnesemo v izolirni vrečki ali hladilni torbi.

Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi in do roka uporabe, kot je označeno na označbi.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Kakovost jajc, ki so shranjena pri sobni temperaturi, se v enem dnevu poslabša bolj kot pri jajcih, ki so shranjena sedem dni v hladilniku.

Jajca hranimo v originalni embalaži. V embalaži morajo biti pravilno postavljena, in sicer z ožjim delom navzdol. Hranimo jih ločeno od preostalih živil.

Kakovost in varnost jajc se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje, zato jih porabimo čim prej in sproti kupujmo sveža.