Zanimivosti

Kulinarična matematika

Revija Maja
24. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Koliko hrane in pijače na osebo?

Kadar kuhamo za več ljudi kot običajno, je zelo pomembno, da pravilno preračunamo količino hrane, ki jo potrebujemo na osebo. Tako ne bo nihče od mize vstal lačen, pa tudi z ostankom hrane ne bomo imeli težav.

ZA GLAVNO JED

Juha

Za predjed 200-250 ml

Za glavno jed 400-500 ml

Meso (surovo)

Meso brez kosti (npr. mleto meso) 120-150 g

Pečenka 150-200 g

Meso s kostjo 150-200 g

Perutnina (surova)

Meso brez kosti 120-150 g

Meso s kostjo 200-250 g

Zelenjava (nepripravljena)

Za prilogo 150 g

Solata (presna)

Listnata solata 50-80 g

Druga solata 100-180 g

Žita

Za prilogo 50-80 g

Za glavno jed 75-100 g

Kruh 75-125 g

Testenine

Suhe za prilogo 50-80 g

Suhe za glavno jed 100-125 g

Sveže za prilogo 80-100 g

Sveže za glavno jed 100-125 g

Stročnice (suhe)

Za glavno jed 60-100 g

Krompir

Pečen, gratiniran, v oblicah 150-200 g

V solati, ocvrt, za juho 200-250 g

Sir

Za zajtrk 30-50 g

Za predjed 70-100 g

Za fondi 200 g

Sadje

Sveže 120 g

Za kompot 150-200 g

KOLIČINE HRANE NA OSEBO ZA NEDELJSKI ZAJTRK ALI IZDATNO MALICO

Kruh 100-150 g

Maslo 25 g

Marmelada, med 25 g

Sir, salama 50 g

Jogurt, skuta, mleko 150 ml

Kosmiči 50-80 g

Jagodičevje, sadje 50 g

Jajca 1

Napitki

Mleko 150-200 ml

Kava, čaj 200-300 ml

Sok 200-300 ml

KOLIČINA HRANE NA OSEBO ZA PRIGRIZEK

Obloženi kruhki 8-10 kosov

Kruh 50 g

Sir, mesnine 30-100 g

Zelenjava 25 g

Napitki

Sadne bovle 200-400 ml

Vino 300 ml