Kadar kuhamo za več ljudi kot običajno, je zelo pomembno, da pravilno preračunamo količino hrane, ki jo potrebujemo na osebo. Tako ne bo nihče od mize vstal lačen, pa tudi z ostankom hrane ne bomo imeli težav.
ZA GLAVNO JED
Juha
Za predjed 200-250 ml
Za glavno jed 400-500 ml
Meso (surovo)
Meso brez kosti (npr. mleto meso) 120-150 g
Pečenka 150-200 g
Meso s kostjo 150-200 g
Perutnina (surova)
Meso brez kosti 120-150 g
Meso s kostjo 200-250 g
Zelenjava (nepripravljena)
Za prilogo 150 g
Solata (presna)
Listnata solata 50-80 g
Druga solata 100-180 g
Žita
Za prilogo 50-80 g
Za glavno jed 75-100 g
Kruh 75-125 g
Testenine
Suhe za prilogo 50-80 g
Suhe za glavno jed 100-125 g
Sveže za prilogo 80-100 g
Sveže za glavno jed 100-125 g
Stročnice (suhe)
Za glavno jed 60-100 g
Krompir
Pečen, gratiniran, v oblicah 150-200 g
V solati, ocvrt, za juho 200-250 g
Sir
Za zajtrk 30-50 g
Za predjed 70-100 g
Za fondi 200 g
Sadje
Sveže 120 g
Za kompot 150-200 g
KOLIČINE HRANE NA OSEBO ZA NEDELJSKI ZAJTRK ALI IZDATNO MALICO
Kruh 100-150 g
Maslo 25 g
Marmelada, med 25 g
Sir, salama 50 g
Jogurt, skuta, mleko 150 ml
Kosmiči 50-80 g
Jagodičevje, sadje 50 g
Jajca 1
Napitki
Mleko 150-200 ml
Kava, čaj 200-300 ml
Sok 200-300 ml
KOLIČINA HRANE NA OSEBO ZA PRIGRIZEK
Obloženi kruhki 8-10 kosov
Kruh 50 g
Sir, mesnine 30-100 g
Zelenjava 25 g
Napitki
Sadne bovle 200-400 ml
Vino 300 ml