Jogurtov šarkelj z malinami
Sestavine za dvolitrski pekač (premer 26 cm):
300 g zamrznjenih malin • 250 g masla • 200 g sladkorja • 1 ščepec soli • 1 vaniljin sladkor • 4 jajca • 350 g moke • 1 pecilni prašek • 275 g jogurta • 75 g čokoladnih kapljic • 100 g ovsene kaše • 150 g sladkorja v prahu
Priprava:
- Odmrznemo 75 g malin. Maslo, oba sladkorja in sol kremasto stepemo. Med stepanjem dodajamo jajca.
- Zmešamo moko s pecilnim praškom in dodamo 250 g jogurta. Vmešamo še čokoladne koščke (kapljice), ovseno kašo in 225 g malin.
- Testo vlijemo v pomaščen pekač. Pečemo od 55 do 60 minut na 175 stopinjah. Vzamemo iz pečice in počakamo pol ure. Šele potem zvrnemo šarkelj iz pekača.
- Odmrznjene maline ukašimo, precedimo in zmešamo s 25 g jogurta in sladkorjem v prahu. S tem namažemo šarkelj in počakamo eno uro, preden ga razrežemo.
Borovničev šarkelj
Sestavine za dvolitrski pekač (premer 26 cm):
100 g + 2 žlici borovnic • 4 do 5 žlic borovničevega soka • 250 g masla • 225 g sladkorja • 2 vaniljina sladkorja • sol • 5 jajc • 500 g moke • 1 pecilni prašek • 150 ml mleka • 250 g sladkorja v prahu
Priprava:
- Borovnice odmrznemo in sok prestrežemo. 100 g borovnic in tri žlice soka ukašimo.
- Pečico segrejemo na 175 stopinj. Maslo, sol in oba sladkorja kremasto stepemo. Počasi vmešamo jajca.
- Moki dodamo pecilni prašek in izmenično z mlekom dodajamo testu. V polovico testa vmešamo borovničev pire.
- Pekač namastimo in potresemo z moko. Vanj z žlico odmerjamo obe vrsti testa. Nazadnje z držalom žlice zarišemo marmorni vzorec. Pečemo od 55 do 65 minut.
- Pečen šarkelj zvrnemo iz pekača in počakamo 10 minut.
- Medtem pripravimo preliv iz sladkorja v prahu in preostalega borovničevega soka. S tem namažemo šarkelj in počakamo, da se posuši.
Šarkelj s čokolado za diabetike
Sestavine za pekač (premer 22 cm):
200 g masla • 100 g sladila • 5 jajc • 350 g moke • 3 žličke pecilnega praška • 7 do 8 žlic mleka • 2 žlici kakava v prahu • 100 g mlečne čokolade za diabetike • 10 g kokosove maščobe
Priprava:
- Maslo in sladilo kremasto stepemo. Med mešanjem dodajamo jajca.
- Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo skupaj s petimi žlicami mleka jajčni zmesi.
- Testo razdelimo na pol. V en del testa dodamo kakav in dve do tri žlice mleka. Oba dela testa izmenično vlijemo v pekač.
- Pečemo 45 minut na 175 stopinjah. Pečen šarkelj po desetim minutah zvrnemo iz pekača.
- Medtem nasekljamo čokolado in jo skupaj s kokosovo maščobo stopimo nad parno kopeljo in prelijemo čez šarkelj.
Šarkelj z bučnimi semeni
Sestavine za dvolitrski pekač (premer 26 cm):
6 jajc • 180 g sladkorja • 240 g masla • 60 g rjavega sladkorja • 1 vaniljin sladkor • 1 ščepec soli • 1 žlička limonine lupine • 120 ml bučnega olja • 280 g moke • ½ pecilnega praška • 120 g mletih bučnih semen
Priprava:
- Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo s sladkorjem v čvrst sneg. Maslo, rjavi sladkor, vaniljin sladkor, sol in limonino lupino kremasto stepemo. Med mešanjem dodajamo rumenjake in bučno olje.
- Moko zmešamo s pecilnim praškom in mletimi bučnimi semeni in mešanico s snegom dodamo jajčni zmesi.
- Testo zlijemo v pekač in pečemo na 160 stopinjah eno uro. Pečen šarkelj zvrnemo iz modela po desetih minutah.