Zanimivosti

Šarklji vseh vrst

J.G., Maja
23. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Še je čas, da namesto potice zamesite šarkelj v eni od številnih različic. Mi vam ponujamo štiri recepte zanj!

Jogurtov šarkelj z malinami

Sestavine za dvolitrski pekač (premer 26 cm):

300 g zamrznjenih malin • 250 g masla • 200 g sladkorja • 1 ščepec soli • 1 vaniljin sladkor • 4 jajca • 350 g moke • 1 pecilni prašek • 275 g jogurta • 75 g čokoladnih kapljic • 100 g ovsene kaše • 150 g sladkorja v prahu

Priprava:

  1. Odmrznemo 75 g malin. Maslo, oba sladkorja in sol kremasto stepemo. Med stepanjem dodajamo jajca.
  2. Zmešamo moko s pecilnim praškom in dodamo 250 g jogurta. Vmešamo še čokoladne koščke (kapljice), ovseno kašo in 225 g malin.
  3. Testo vlijemo v pomaščen pekač. Pečemo od 55 do 60 minut na 175 stopinjah. Vzamemo iz pečice in počakamo pol ure. Šele potem zvrnemo šarkelj iz pekača.
  4. Odmrznjene maline ukašimo, precedimo in zmešamo s 25 g jogurta in sladkorjem v prahu. S tem namažemo šarkelj in počakamo eno uro, preden ga razrežemo.

Borovničev šarkelj

Sestavine za dvolitrski pekač (premer 26 cm):

100 g + 2 žlici borovnic • 4 do 5 žlic borovničevega soka • 250 g masla • 225 g sladkorja • 2 vaniljina sladkorja • sol • 5 jajc • 500 g moke • 1 pecilni prašek • 150 ml mleka • 250 g sladkorja v prahu

Priprava:

  1. Borovnice odmrznemo in sok prestrežemo. 100 g borovnic in tri žlice soka ukašimo.
  2. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Maslo, sol in oba sladkorja kremasto stepemo. Počasi vmešamo jajca.
  3. Moki dodamo pecilni prašek in izmenično z mlekom dodajamo testu. V polovico testa vmešamo borovničev pire.
  4. Pekač namastimo in potresemo z moko. Vanj z žlico odmerjamo obe vrsti testa. Nazadnje z držalom žlice zarišemo marmorni vzorec. Pečemo od 55 do 65 minut.
  5. Pečen šarkelj zvrnemo iz pekača in počakamo 10 minut.
  6. Medtem pripravimo preliv iz sladkorja v prahu in preostalega borovničevega soka. S tem namažemo šarkelj in počakamo, da se posuši.

Šarkelj s čokolado za diabetike

Sestavine za pekač (premer 22 cm):

200 g masla • 100 g sladila • 5 jajc • 350 g moke • 3 žličke pecilnega praška • 7 do 8 žlic mleka • 2 žlici kakava v prahu • 100 g mlečne čokolade za diabetike • 10 g kokosove maščobe

Priprava:

  1. Maslo in sladilo kremasto stepemo. Med mešanjem dodajamo jajca.
  2. Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo skupaj s petimi žlicami mleka jajčni zmesi.
  3. Testo razdelimo na pol. V en del testa dodamo kakav in dve do tri žlice mleka. Oba dela testa izmenično vlijemo v pekač.
  4. Pečemo 45 minut na 175 stopinjah. Pečen šarkelj po desetim minutah zvrnemo iz pekača.
  5. Medtem nasekljamo čokolado in jo skupaj s kokosovo maščobo stopimo nad parno kopeljo in prelijemo čez šarkelj.

Šarkelj z bučnimi semeni

Sestavine za dvolitrski pekač (premer 26 cm):

6 jajc • 180 g sladkorja • 240 g masla • 60 g rjavega sladkorja • 1 vaniljin sladkor • 1 ščepec soli • 1 žlička limonine lupine • 120 ml bučnega olja • 280 g moke • ½ pecilnega praška • 120 g mletih bučnih semen

Priprava:

  1. Ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo s sladkorjem v čvrst sneg. Maslo, rjavi sladkor, vaniljin sladkor, sol in limonino lupino kremasto stepemo. Med mešanjem dodajamo rumenjake in bučno olje.
  2. Moko zmešamo s pecilnim praškom in mletimi bučnimi semeni in mešanico s snegom dodamo jajčni zmesi.
  3. Testo zlijemo v pekač in pečemo na 160 stopinjah eno uro. Pečen šarkelj zvrnemo iz modela po desetih minutah.