Zanimivosti

Najboljša francoska solata

Revija Maja
21. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko govorimo o francoski solati, vsi dobro vemo, kaj imamo v mislih.

Odlično hladno solato iz enakomerno narezanih kockic kuhane zelenjave (krompirja, korenja), v trdo kuhanih jajc, graha, kislih kumaric in majoneze. A če o njej spregovorimo tujcu, bo bolje, da mu govorimo o ruski solati, saj je nam znana različica solate v svetu pripisana našim slovanskim bratom.

Zanimivost

Ste vedeli, da sega način priprave solate iz kuhane zelenjave v leto 1864?Ruski kuharski mojster Lucien Olivier je takšno solato postregel carju Nikolaju drugemu. Recepta za solato ni izdal nikomur, zato nikoli niso natančno razkrili, iz česa je bila sestavljena. Vseeno je, v poenostavljeni različici, kot jo poznamo danes, postala zelo priljubljena in je dobila ime ruska solata. Slovani jo radi strežejo ob posebnih priložnostih.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Sestavine za 8 oseb:

  • 3 veliki korenčki
  • 5 krompirjev
  • 5 kislih kumaric
  • 3 v trdo kuhana jajca
  • 1 pločevinka graha
  • limonin sok
  • 1 majhen lonček majoneze
  • 1 žlička gorčice
  • sol, poper

Priprava:

  1. Krompir olupimo, korenje ostrgamo. Oboje narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi.
  2. Kumarice in jajca narežemo na kocke in zmešamo z grahom. Ko se krompir in korenje rahlo ohladita, ju dodamo solati.
  3. Za preliv zmešamo limonin sok, majonezo, gorčico, sol in poper.
  4. Prelijemo prek solate in dobro premešamo. Hranimo v hladilniku.

Majin nasvet: Solatni preliv bo še okusnejši, če mu dodamo nekaj belega vina in sesekljan file sardele.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost