Odlično hladno solato iz enakomerno narezanih kockic kuhane zelenjave (krompirja, korenja), v trdo kuhanih jajc, graha, kislih kumaric in majoneze. A če o njej spregovorimo tujcu, bo bolje, da mu govorimo o ruski solati, saj je nam znana različica solate v svetu pripisana našim slovanskim bratom.
Zanimivost
Ste vedeli, da sega način priprave solate iz kuhane zelenjave v leto 1864?Ruski kuharski mojster Lucien Olivier je takšno solato postregel carju Nikolaju drugemu. Recepta za solato ni izdal nikomur, zato nikoli niso natančno razkrili, iz česa je bila sestavljena. Vseeno je, v poenostavljeni različici, kot jo poznamo danes, postala zelo priljubljena in je dobila ime ruska solata. Slovani jo radi strežejo ob posebnih priložnostih.
Sestavine za 8 oseb:
- 3 veliki korenčki
- 5 krompirjev
- 5 kislih kumaric
- 3 v trdo kuhana jajca
- 1 pločevinka graha
- limonin sok
- 1 majhen lonček majoneze
- 1 žlička gorčice
- sol, poper
Priprava:
- Krompir olupimo, korenje ostrgamo. Oboje narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi.
- Kumarice in jajca narežemo na kocke in zmešamo z grahom. Ko se krompir in korenje rahlo ohladita, ju dodamo solati.
- Za preliv zmešamo limonin sok, majonezo, gorčico, sol in poper.
- Prelijemo prek solate in dobro premešamo. Hranimo v hladilniku.
Majin nasvet: Solatni preliv bo še okusnejši, če mu dodamo nekaj belega vina in sesekljan file sardele.