Zanimivosti

Nadevana svinjska ledvena pečenka

Zvonka Labernik, Ženska
20. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Najboljši in najbolj cenjen del svinjine je ledvena pečenka.

Nadevana s skuto in čemažem bo še sočnejša in okusnejša in kot nalašč, da z njo postrežemo ob posebni priložnosti.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 800 g svinjske ledvene pečenke,
  • 1 žlička soli,
  • ½ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke zmlete rdeče paprike,
  • 1 žlica svinjske masti,
  • 50 g drobno sesekljane pancete,
  • 1 majhna drobno sesekljana šalotka,
  • ½ majhnega drobno sesekljanega stebla stebelne zelene,
  • 100 pretlačene skute,
  • 2 žlici sladke smetane,
  • 3 žlice sesekljanih čemaževih listov,
  • 2 žlici sesekljanih čemaževih popkov,
  • 100 ml goveje juhe.

Priprava:

  1. Ledveno pečenko prerežemo tako, da dobimo velik zrezek in ga narahlo potolčemo. Z obeh strani ga natremo s polovico soli in popra ter s papriko v prahu. Zvijemo ga v rulado in za 20 minut postavimo v hladilnik.
  2. V ponvi stopimo 1 žlico svinjske masti in na njej popražimo panceto, šalotko in zeleno. Preložimo jih v skledo ter vmešamo skuto, smetano ter preostala sol in poper. Dodamo čemaževe liste in popke ter narahlo premešamo.
  3. Meso vzamemo iz hladilnika, razgrnemo ga, premažemo z nadevom in zvijemo v rulado. Prevežemo jo z vrvico, da obdrži obliko.
  4. V ponvi stopimo 1 žlico masti in rulado opečemo z vseh strani.
  5. Pečico segrejemo na 200 °C in pekač namastimo s preostalo mastjo. Vanj položimo rulado, prilijemo juho in pečemo 1 uro. Vmes rulado večkrat polijemo, da bo meso ostalo sočno.