Zanimivosti

Nadevana svinjska ledvena pečenka

Zvonka Labernik, Ženska
20. 5. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Najboljši in najbolj cenjen del svinjine je ledvena pečenka.

Nadevana s skuto in čemažem bo še sočnejša in okusnejša in kot nalašč, da z njo postrežemo ob posebni priložnosti.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Njena.si

Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina

Sestavine (za 4 osebe):

  • 800 g svinjske ledvene pečenke,
  • 1 žlička soli,
  • ½ žličke zmletega črnega popra,
  • ¼ žličke zmlete rdeče paprike,
  • 1 žlica svinjske masti,
  • 50 g drobno sesekljane pancete,
  • 1 majhna drobno sesekljana šalotka,
  • ½ majhnega drobno sesekljanega stebla stebelne zelene,
  • 100 pretlačene skute,
  • 2 žlici sladke smetane,
  • 3 žlice sesekljanih čemaževih listov,
  • 2 žlici sesekljanih čemaževih popkov,
  • 100 ml goveje juhe.

Priprava:

  1. Ledveno pečenko prerežemo tako, da dobimo velik zrezek in ga narahlo potolčemo. Z obeh strani ga natremo s polovico soli in popra ter s papriko v prahu. Zvijemo ga v rulado in za 20 minut postavimo v hladilnik.
  2. V ponvi stopimo 1 žlico svinjske masti in na njej popražimo panceto, šalotko in zeleno. Preložimo jih v skledo ter vmešamo skuto, smetano ter preostala sol in poper. Dodamo čemaževe liste in popke ter narahlo premešamo.
  3. Meso vzamemo iz hladilnika, razgrnemo ga, premažemo z nadevom in zvijemo v rulado. Prevežemo jo z vrvico, da obdrži obliko.
  4. V ponvi stopimo 1 žlico masti in rulado opečemo z vseh strani.
  5. Pečico segrejemo na 200 °C in pekač namastimo s preostalo mastjo. Vanj položimo rulado, prilijemo juho in pečemo 1 uro. Vmes rulado večkrat polijemo, da bo meso ostalo sočno.