Sklede, ki jih sestavljajo gosti sadnozelenjavni zmešančki za osnovo, na vrhu pa so lično naloženi sadeži, kosmiči in semena, so največja uspešnica pomladnih dni.
Z rdečo peso in špinačo
Sestavine za 2 osebi:
300 ml ovsenega mleka • 100 g rdeče pese • 1 banana • 30 g mlade špinače • 300 g jagodičevja • 1 žlička svežega ingverja • 2 žlici jabolčnega kisa • 1 noževa konica soli
Za posip:
2 do 3 žlice kosmičev s suhim sadjem • 3 žlice semen granatnega jabolka • 15 g praženih kokosovih ostružkov
Priprava:
- Rdečo peso skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kis. Ko je kuhana in ohlajena, jo olupimo. Ingver nastrgamo.
- S paličnim mešalnikom ukašimo mleko, banano, rdečo peso, špinačo, jagodičevje in ingver. Solimo, dodamo kis.
- Zlijemo v skodelici in okrasimo s posipom.
Z banano in avokadom
Sestavine za 2 osebi:
300 ml mandljevega mleka • 1 avokado • 100 g zelja • 1 banana • 20 ml agavinega sirupa • 200 g ledenih kock • 1 noževa konica soli • brizg limoninega soka
Za posip:
2 žlici polnozrnatih kosmičev • 1 banana • 1 žlica bučnih semen • 1 žlica lanenih semen
Priprava:
- Banano olupimo in zamrznemo. Zelju odstranimo osrednji trdi del in ga v vreli slani vodi dve minuti blanširamo. Potem ga ohladimo v ledeno mrzli vodi in dobro ožamemo.
- V mešalnik damo avokado, mandljevo mleko, zelje, banano, agavin sirup in pest ledenih kock. Ukašimo, solimo in dodamo limonin sok. Nalijemo v dve skodelici.
- Okrasimo s posipom - narezano banano, kosmiči, bučnimi in lanenimi semen
Z borovnicami in pomarančo
Sestavine za 4 osebe:
1 vejica rožmarina • 1 bio pomaranča • 1 limeta • 120 g borovnic •240 ml borovničevega soka • 4 banane • limetin sok • 80 g oreščkov makadamije
Za posip:
60 g orehovih jedrc • 60 g mešanih kosmičev • 20 g lanenega semena • 50 ml javorjevega sirupa • 10 ml orehovega olja
Priprava:
- Rožmarin osmukamo in iglice sesekljamo. Nastrgamo pomarančno lupino in iztisnemo sok (potrebujemo ga 100 ml). Tudi limeti iztisnemo sok.
- Polovico borovnic mariniramo z rožmarinom in pomarančno lupino. Eno banano olupimo in narežemo na rezine. Pokapljamo jih z nekaj limetinega soka.
- Za posip orehe sesekljamo in jih zmešamo s kosmiči, lanenim semenom, javorjevim sirupom in oljem. V ponvi jih popražimo, da karamelizirajo. Stresemo jih na papir za peko in počakamo, da se ohladijo. Po potrebi jih potem še bolj na drobno zrežemo.
- Tri banane in preostale borovnice, borovničev sok, pomarančni sok in oreščke makadamije ukašimo in pire natočimo v skodelice. Okrasimo s posipom, mariniranimi borovnicami in narezano banano.
Z jagodičevjem in semeni chia
Sestavine za 1 osebo:
75 g jagodičevja • 150 g grškega jogurta • 70 ml mleka
Za posip:
15 g semen chia • pest jagod goji • 3 do 4 maline ali robide • sončnična semena • bučna semena
Priprava:
- Jagodičevje, jogurt in mleko ukašimo s paličnim mešalnikom. Pire natočimo v skodelico.
- Na sadni pire naložimo semena chia, sončnična in bučna semena, maline ali robide in jagode goji.