Zanimivosti

Sadne skledice

J.G., Maja
15. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pripravimo si jih za zajtrk in se za ves dan preskrbimo z vitamini.

Sklede, ki jih sestavljajo gosti sadnozelenjavni zmešančki za osnovo, na vrhu pa so lično naloženi sadeži, kosmiči in semena, so največja uspešnica pomladnih dni.

Z rdečo peso in špinačo

Sestavine za 2 osebi:

300 ml ovsenega mleka • 100 g rdeče pese • 1 banana • 30 g mlade špinače • 300 g jagodičevja • 1 žlička svežega ingverja • 2 žlici jabolčnega kisa • 1 noževa konica soli

Za posip:

2 do 3 žlice kosmičev s suhim sadjem • 3 žlice semen granatnega jabolka • 15 g praženih kokosovih ostružkov

Priprava:

  1. Rdečo peso skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali kis. Ko je kuhana in ohlajena, jo olupimo. Ingver nastrgamo.
  2. S paličnim mešalnikom ukašimo mleko, banano, rdečo peso, špinačo, jagodičevje in ingver. Solimo, dodamo kis.
  3. Zlijemo v skodelici in okrasimo s posipom.

Z banano in avokadom

Sestavine za 2 osebi:

300 ml mandljevega mleka • 1 avokado • 100 g zelja • 1 banana • 20 ml agavinega sirupa • 200 g ledenih kock • 1 noževa konica soli • brizg limoninega soka

Za posip:

2 žlici polnozrnatih kosmičev • 1 banana • 1 žlica bučnih semen • 1 žlica lanenih semen

Priprava:

  1. Banano olupimo in zamrznemo. Zelju odstranimo osrednji trdi del in ga v vreli slani vodi dve minuti blanširamo. Potem ga ohladimo v ledeno mrzli vodi in dobro ožamemo.
  2. V mešalnik damo avokado, mandljevo mleko, zelje, banano, agavin sirup in pest ledenih kock. Ukašimo, solimo in dodamo limonin sok. Nalijemo v dve skodelici.
  3. Okrasimo s posipom - narezano banano, kosmiči, bučnimi in lanenimi semen

Z borovnicami in pomarančo

Sestavine za 4 osebe:

1 vejica rožmarina • 1 bio pomaranča • 1 limeta • 120 g borovnic •240 ml borovničevega soka • 4 banane • limetin sok • 80 g oreščkov makadamije

Za posip:

60 g orehovih jedrc • 60 g mešanih kosmičev • 20 g lanenega semena • 50 ml javorjevega sirupa • 10 ml orehovega olja

Priprava:

  1. Rožmarin osmukamo in iglice sesekljamo. Nastrgamo pomarančno lupino in iztisnemo sok (potrebujemo ga 100 ml). Tudi limeti iztisnemo sok.
  2. Polovico borovnic mariniramo z rožmarinom in pomarančno lupino. Eno banano olupimo in narežemo na rezine. Pokapljamo jih z nekaj limetinega soka.
  3. Za posip orehe sesekljamo in jih zmešamo s kosmiči, lanenim semenom, javorjevim sirupom in oljem. V ponvi jih popražimo, da karamelizirajo. Stresemo jih na papir za peko in počakamo, da se ohladijo. Po potrebi jih potem še bolj na drobno zrežemo.
  4. Tri banane in preostale borovnice, borovničev sok, pomarančni sok in oreščke makadamije ukašimo in pire natočimo v skodelice. Okrasimo s posipom, mariniranimi borovnicami in narezano banano.

Z jagodičevjem in semeni chia

Sestavine za 1 osebo:

75 g jagodičevja • 150 g grškega jogurta • 70 ml mleka

Za posip:

15 g semen chia • pest jagod goji • 3 do 4 maline ali robide • sončnična semena • bučna semena

Priprava:

  1. Jagodičevje, jogurt in mleko ukašimo s paličnim mešalnikom. Pire natočimo v skodelico.
  2. Na sadni pire naložimo semena chia, sončnična in bučna semena, maline ali robide in jagode goji.