Zanimivosti

Smetanova torta z mandarinami

J.G., Maja
9. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kolači s citrusi so odlična in osvežilna sladica, v kateri se kislo in sladko sestavita v popolno kombinacijo.

Sestavine za pekač premera 26 cm:

  • 3 jajca
  • 175 ml sladkorja
  • 1 zavoj limonine arome
  • 75 g moke
  • 75 g škroba
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 10 lističev želatine
  • 2 konzervi vloženih mandarin (odcejenih dvakrat po 175 g)
  • 75 g sladkorja
  • 1 limona
  • 500 g skute
  • 500 ml smetane
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca, sladkor, tri žlice vroče vode in limonino aromo kremasto stepemo. Posebej zmešamo moko, škrob in pecilni prašek ter dodamo jajčni zmesi.
  2. Testo vlijemo v okrogel pekač s snemljivim robom, obložen s papirjem za peko. Pečemo 25 minut. Ko je pečen in ohlajen, biskvit po dolgem prerežemo na pol. Spodnji del položimo nazaj v pekač. Namestimo obod.
  3. Želatino namočimo. Mandarine odcedimo in prestrežemo sok. Odmerimo 100 ml soka in ga segrejemo s sladkorjem in limoninim sokom. Želatino ožamemo in dodamo soku.
  4. Skuto vmešamo v sok. Smetano stepemo. Najprej skuti dodamo mandarine, potem smetano. Zvrnemo na tortno dno in poravnamo.
  5. V drugi del biskvita zarežemo 12 kosov in ga položimo na nadev. Rahlo pritisnemo in torto za 3 do 4 ure postavimo v hladilnik.
  6. Odstranimo obod in torto potresemo s sladkorjem v prahu.