Zanimivosti

Pilav z rakci

Maja Poljšak, Maja
8. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jed lahko pripravimo vnaprej in jo nazadnje v pečici le še pogrejemo ali zapečemo.

Sestavine za 4 osebe:

  • 320 g dolgozrnatega riža
  • 300 g rakcev
  • 3 mlade čebulice
  • 1 skodelica graha (zamrznjenega)
  • 2 korenčka
  • 3 vejice peteršilja
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol in poper v zrnju

Priprava :

  1. Rakcem odstranimo glave in repke izluščimo, nekaj pa pustimo celih za okras. Glave in luščine damo v posodo, prilijemo liter vode, dodamo stebelca peteršilja, žličko soli in žličko popra v zrnju, zavremo in pokrito kuhamo 20 minut.
  2. Medtem korenček olupimo in narežemo na kockice in ga z grahom skuhamo v manjši količini slane vode. Čebulice očistimo in narežemo na koleščke, liste peteršilja sesekljamo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Iz papirja za peko izrežemo dva kroga, premer enega naj bo za 10 cm večji, drugi pa za 2 cm večji od premera plitvega pekača.
  3. V posodi segrejemo dve žlici olja. Najprej dodamo narezano čebulico, ko se malce zmehča, dodamo še riž, premešamo in zalijemo s precejeno juho. Medtem v ponvi na žlici olja popražimo rakove repke in cele rakce, nato dodamo odcejen korenček in grah ter odstavimo.
  4. Ko je riž kuhan, vendar pod zobmi še čvrst, ga odcedimo, mu primešamo rakove repke s korenčkom in grahom ter sesekljan peteršilj. V pekač položimo večji kos papirja za peko, nanj stresemo riž, na vrh damo cele rakce in vse pokrijemo z drugim kosom papirja. Oba papirja ob robu skupaj zvijemo proti sredini, da je riž dobro zaprt, in pekač za 10 minut postavimo v ogreto pečico. Nazadnje zgornji kos papirja odstranimo in jed takoj postrežemo.