Sestavine za 4 osebe:
- 800 g krompirja
- 600 g fileja bele ribe ali lososa brez kosti in kože
- 12 žlic masla
- 50 ml posnetega mleka
- 3 rumenjaki
- 2 do 3 žlice limoninega soka
- sol
- 1 noževa konica kajenskega popra
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
Priprava:
- Krompir olupimo, narežemo in v slanem kropu kuhamo toliko časa, da se skoraj skuha, vendar se ne začne drobiti. Nato ga odcedimo, dodamo dve žlici masla in mleko, posodo pokrijemo in pustimo počivati. V drugi posodi zavremo skodelico vode, jo solimo, vanjo damo fileje ribe, posodo pokrijemo in odstavimo ter pustimo 5 minut počivati.
- Medtem pripravimo holandsko omako. Najprej v posodici počasi stopimo 10 žlic masla in odstavimo. Posebej zmiksamo rumenjake z žlico limoninega soka, pol žličke soli in noževo konico kajenskega popra. Ko je zmes rahla in posvetli, med miksanjem dodamo stopljeno maslo in nazadnje še žlico tople vode. Omaki po okusu dodamo še nekaj limoninega soka in jo dosolimo.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj, primerno velik pekač namažemo z maslom. Na dno pekača zložimo plast koščkov ribe, prekrijemo s krompirjem in vse prelijemo s holandsko omako. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 25 minut.