Zanimivosti

Pisan čips iz različne zelenjave

Metka McCull y Žigon, Revija Zarja
18. 4. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tole je pravo razkošje barv in okusov, vsekakor je vredno poskusiti.

Sestavine:

  • 2-3 korenčki,
  • 2 srednje veliki rdeči pesi,
  • 1 sladki krompir,
  • sol,
  • malce popra (ali sladke rdeče paprike po okusu),
  • 2 žlici olivnega olja.

Priprava

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Njena.si

Mestni utrip že 20. leto spremlja ikonična Rotarijska ura na križišču Ajdovščina

Zelenjavo olupimo, operemo in osušimo. Z nožem za lupljenje krompirja ali na strgalniku jo narežemo na tanke rezine. Ključno je, da so rezine res tanke. V skledi jih zmešamo z izbranimi začimbami, soljo in oljem. Za prvič uporabimo morda samo sol in olje, da spoznamo prave okuse in arome posamezne zelenjave. Res dobro premešajmo, da se olje v tankem sloju oprime vse zelenjave. Če nam je lažje, lahko damo olje tudi v stekleničko z razpršilko in začinjeno zelenjavo le popršimo z njim. Nato zelenjavo damo na s papirjem za peko obložen pladenj in pečemo v ogreti pečici (180– 185 stopinj) od 20 do 25 minut, da se vse lepo hrustljavo zapeče.

Čips lahko tudi začinimo z lanenimi semeni, črnim kuminom, kurkumo ali z mediteranskimi zelišči. Če želimo, da je vse še malce bolj izdatno in ne le prigrizek, temveč prava malica, dodamo dve veliki žlici konopljinih semen.