Zanimivosti

Cimetovi polžki

revija Maja
12. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pecite z nami, kajti praznična peka je lahko tudi vam v veselje.

V pričakovanju velike noči vam bomo vsak dan postregli z receptom za odlično sladico, pripravljeno z izdelki Žito moke in Dolcela.

Sestavine za testo:

Za nadev:

  • 100 g sladkorja
  • 1 žlica mletega cimeta

Priprava

V posodo stoječega mešalnika damo moko, kvas, sladkor, sol, vaniljev sladkor in limonovo lupinico. V sestavine s prsti vtremo maslo, da dobimo zmes, podobno drobtinam. Dodamo jajce in mleko in z nastavkom za mesenje testa gnetemo deset minut. Oblikujemo kepo, ki naj vzhaja v posodi, pokriti s krpo.

Po uri in pol testo na pomokanem pultu zvaljamo v pravokotnik na približno dva centimetra debeline (velik približno 30 x 35 cm). Od roba do roba ga posujemo z mešanico cimeta in sladkorja in tesno zvijemo v klobaso. Narežemo na tri centimetre debele polžke in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Polžki bodo med peko malce zrasli, zato naj bo med njimi vsaj en centimeter prostora.

Vzhajajo naj še dobro uro, nato pa jih 20 minut pecite na 180 stopinjah.