Sestavine
(za približno 5 250-ml kozarčkov):
- 1 srednje velik ananas,
- 7 velikih, čvrstih hrušk (približno 1,5 kg),
- 800 g sladkorja,
- sveže iztisnjen sok 2 limon,
- ½ vzdolžno prerezanega vaniljevega stroka z izpraskanimi semeni,
- ¼ cimetove palčke.
Priprava:
Ananas olupimo, razpolovimo, izrežemo trdi stržen in ga zavržemo. Sadež nato razrežemo na kocke in jih skupaj s sokom, ki se je izcedil damo v kozico.
Preberite tudi: Specite sami slasten črni kruh.
Hruške olupimo, razkoščičimo in narežemo na kocke. Dodamo jih v kozico k ananasu. Sadje posujemo s sladkorjem, prilijemo limonin sok in dodamo vaniljo. Vse skupaj premešamo in na zmernem ognju kuhamo približno 1 uro, da se džem zgosti, a ostanejo vidni še koščki sadja.
Preden džem naložimo v sterilizirane kozarčke, odstranimo vaniljev strok in cimet. Kozarčke tesno zapremo, ohladimo, nato pa shranimo v hladen in temen prostor.