Zanimivosti

Naj v kuhinji zadiši po čemažu

Zoran Franc, Novice Svet24
31. 3. 2017, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Spomladi radi zavijemo v gozd!

K nabiranju čemaža povabite poznavalca in preprečite zastrupitev s šmarnico ali podleskom.

Če boste v gozdu zaznali vonj po česnu, ste naleteli na čemaž. Je odličen naravni antibiotik, vendar previdno, saj ga mnogi zamenjajo s strupeno šmarnico ali podleskom .Čemaž boste našli predvsem v hrastovih, gabrovih in bukovih gozdovih, kjer raste vse od marca pa do junija, cvetna sezona je predvidoma od aprila do konca maja. Istočasno pa imata rastno dobo tudi šmarnica in podlesek, ki ju zlahka zamenjamo s čemažem. Vsi imajo podobne podolgovate liste, čeprav na otip povsem drugačne. Če rastlin ne ločite med seboj, na sprehod in nabiranje povabite nekoga, ki rastline pozna. Zamenjave so precej pogoste, velikokrat pa lahko tudi usodne za nabiralce.

Pazljivo po obroku

Če se po obroku čemaža pojavijo prebavne težave, je smiselno pomisliti na zastrupitev. V teh primerih je zato pametno čim prej obiskati urgentno ambulanto, s seboj pa vzemite tudi zaužito rastlino, če je je seveda še kaj ostalo, saj bodo na podlagi tega lahko določili, za katero zastrupitev gre. Kot reakcija se pojavijo slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, driska.

Zdravilne lastnosti

Potem ko ste se stoodstotno prepričali, da ste nabrali čemaž, je prav, da poznate tudi njegove zdravilne lastnosti. V telesu deluje razkužilno, razmaščevalno, spodbujevalno in krepčilno. Čemaž je tako odličen za boljšo prebavo in presnovo, spodbuja jetra in delovanje žlez. Z rednim uživanjem koristi tudi ožilju in pripomore k zaščiti pred aterosklerozo.

Pripravite odlične jedi

Čemaž je najboljši in najbolj učinkovit, če ga uživamo surovega. Lahko je odličen dodatek k solatam, prav tako ga lahko uporabimo drobno sesekljanega v juhi, namesto drobnjaka, odličen pa je tudi v kombinaciji z ribami.

Čemažev pesto

Sestavine: šop čemaževih listov, nekaj listov bazilike, 50 g parmezana, olivno olje, pinjole, sol.

Priprava: Pinjole prepražimo in stremo v možnarju. Dodamo čemaž in baziliko ter vse dobro premešamo. Ko dobimo mazljivo zmes, vsebino preložimo v steklen kozarec, dodamo parmezan, sol, premešamo in prelijemo z olivnim oljem. Shranimo na hladnem.