Sestavine za 4 osebe:
- 300 g rjave ali zelene leče
- 800 g klobase za kuhanje
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 4 vejice timijana
- 3 žlice olivnega olja
- 2 lovorova lista
- 2 rebri stebelne zelene
- 800 g olupljenega paradižnika (iz pločevinke)
- 700 ml čiste mesne juhe (lahko iz kocke)
- sol in poper
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 4 vršički timijana za okras
Priprava:
- Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, korenček prav tako olupimo in sesekljamo, listke timijana osmukamo z vejic. Lečo splaknemo in odcedimo. Zeleno na drobno zrežemo, paradižnik odcedimo in nasekljamo.
- V posodi segrejemo olje, dodamo čebulo, česen in korenček, dodamo timijan in lovorova lista, premešamo in popražimo. Ko čebula postekleni, dodamo lečo, zeleno in paradižnik, prilijemo juho in tekočino od paradižnika, zavremo in pokrito kuhamo 20 minut.
- Leči dodamo klobaso in kuhamo še toliko časa, da se leča skuha. Nazadnje klobaso vzamemo iz posode, lečo po okusu dosolimo in popramo ter začinimo z balzamičnim kisom. Klobaso narežemo na koleščke in damo nazaj k leči ter jed okrasimo z vršički timijana.