Maslen krompirjev pire je prava poslastica, ki ji na nedeljskem krožniku navadno dela družbo sočen zrezek in po možnosti še omaka.
Osnovni recept za pire
Sestavine za 4 osebe:
- 800 g krompirja
- 200 ml mleka
- 1 žlica masla
- sol, muškatni orešček
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na koščke in jih skuhamo v slani vodi. Odcedimo in pretlačimo. Dodamo maslo in mleko (po želji dve žlici kisle smetane) in začinimo.
Z rdečo papriko
Papriko narežemo na koščke in jih 10 minut dušimo na žlički vročega olja. Dodamo žličko kisa, 90 ml olivnega olja, sol in čili. Ukašimo in vmešamo v krompirjev pire.
Z bučo
Polovico predvidene količine krompirja v osnovnem receptu za pire zamenjamo s koščki buče hokaido. Dodamo le 100 ml mleka in 50 g naribanega parmezana. Začinimo z žajbljem.
Z endivijo
Razžvrkljamo žlico kisa, žličko gorčice, sol in poper. Zmešamo s 150 g endivije, narezane na trakove. Vmešamo v krompirjev pire.