Zanimivosti

Pire v štirih različicah

revija Maja
29. 3. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z nekaj dodatki lahko pire še izboljšamo.

Maslen krompirjev pire je prava poslastica, ki ji na nedeljskem krožniku navadno dela družbo sočen zrezek in po možnosti še omaka.

Osnovni recept za pire

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g krompirja
  • 200 ml mleka
  • 1 žlica masla
  • sol, muškatni orešček

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na koščke in jih skuhamo v slani vodi. Odcedimo in pretlačimo. Dodamo maslo in mleko (po želji dve žlici kisle smetane) in začinimo.

Z rdečo papriko

Papriko narežemo na koščke in jih 10 minut dušimo na žlički vročega olja. Dodamo žličko kisa, 90 ml olivnega olja, sol in čili. Ukašimo in vmešamo v krompirjev pire.

Z bučo

Polovico predvidene količine krompirja v osnovnem receptu za pire zamenjamo s koščki buče hokaido. Dodamo le 100 ml mleka in 50 g naribanega parmezana. Začinimo z žajbljem.

Z endivijo

Razžvrkljamo žlico kisa, žličko gorčice, sol in poper. Zmešamo s 150 g endivije, narezane na trakove. Vmešamo v krompirjev pire.